Hrvatski radio

Radio Osijek

"Grad Osijek u obrani hrvatskog Istoka"

25.01.2018.

12:19

Autor: Željka Bačić

"Grad Osijek u obrani hrvatskog Istoka"

"Grad Osijek u obrani hrvatskog Istoka"

Foto: - / -

Ovogodišnji 4. Interdisciplinarni znanstveno- stručni skup posvećen je Osijeku u Domovinskom ratu. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Osijek je često spominjan kao "grad slučaj", a rijetko koliko je i on grad heroj.

Na žalost, novac je taj koji je skratio Interdiciplinarni znanstveno- stručni skup s dva na jedan dan, ali i ovaj, 4. po redu, donosi brojne važne i zanimljive odgovore na djelomične i potpune nepoznanice znanstvenoj i širokoj javnosti. Na skupu, koji se u Osijeku održava 30. siječnja, javnosti će biti predstavljeno 14 radova iz područja teologije, obrazovanja, kulture, medicine, povijesti, vojne taktike i doktrine, prava, sociologije, ekonomije, politologije i humanitarnog djelovanja na područlju grada Osijeka- rekao je novinarima voditelj osječkog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar  i Programsko-organizacijskog odbora prof.dr.sc.Miljenko Brekao.  Dodao je kako je u prethodnim skupovima o temama iz Domovinskog rata na hrvatskom Istoku govorilo 180 sudionika sa 120 tema, a zbog nedostaka novaca i, često, nerazumijevanja, skup se ove godine održava samo jedan dan i posljednji je u nizu. Brekalo se nada da će  neke od znanstvenih i znanstveno- istraživačkih institucija imati motiva i novca za nastavljenje započetih radova. Neke od ovogodišnjh tema su: Sveopće prilike u Osijeku tijekom 20. stoljeća, Geostrategijski i geopolitički aspekt obrane Osijeka 1991., Opsada i obrana Osijeka 1991.- vojna djelovanja, Zavod za javno zdravstvo  Osijek u Domovinskom ratu, Stradavanje građana grada Osijeka u Domovinskom ratu  te, uz ostalo, Žene žrtve silovanja u Domovinskom ratu  kao postratni proces- uloga osječkih medija u prikazima informacija o viktimizaciji žena tijekom rata. Uzi organizatora skupa osječkog Područnog centra Instituta društvenihznanosti Ivo Pilar, suorganizatori su Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Stossmayera, Filozofski fakultet iz Mostara i osječki Ogranak Matice hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.