Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek u obrani hrvatskoga Istoka

30.01.2018.

12:38

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Skup je nastavak nastojanja znanstvene, stručne, kulturne i ine zajednice u rasvjetljavanju tema iz Domovinskog rata te poslijeratne obnove društva na području hrvatskog istoka .

Ovim smo skupom samo dotakli neke teme na području hrvatskog Istoka i grada Osijeka, koji je bio stožerni grad. U njemu je bilo zapovjedništvo, iz njega je išla sva logistika prema drugim gradovima i bio je vrlo bitan u obrani suvereniteta istoka Republike Hrvatske rekao jer dr. Miljenko Brekalo.
Na Skupu je govorio o demografskim i gospodarskim posljedicama za grad Osijek te što učiniti da se grad vrati na prijeratnu razinu gospodarskog rasta.
"Broj zaposlenih za jednu je trećinu manji u odnosu na prijeratno razdoblje. Znači da ima masu izravnih i neizravnih posljedica i o tome treba problematizirati te naći nekakvu strategiju da se to pokrene. Ne trebamo se isključivo referirati na sredstva Europske unije, jer su to mala sredstva. Trebamo naći druga vrela financiranja kako bi ovaj naš grad podigli na onu razinu koja je bila prije rata, jer činjenica je da on nije na prijeratnoj razini" naglasio je dr. Brekalo.
Komparaciju presude osječkim braniteljima s Branimirom Glavašem na čelu s presudama međunarodnih sudova napravio je dr. Ivica Šola.
"Paradoks je taj, da naše pravosuđe u toj paloj presudi naš rat naziva građanskim, a međunarodni ga sudovi, kao što je Međunarodni sud pravde, nazivaju agresijom. Pokušat ću iznijeti paradoks u kojem se vidi da s našim pravosuđem, u tom smislu, nešto nije bilo u redu", rekao je dr. Ivica Šola.
Ovaj skup, kao i prijašnji, posvećen je braniteljima Domovinskog rata kao i svim domoljubima i mučenicima koji su tijekom trinaeststoljetne hrvatske povijesti izgubili život, bili prognani, zatočeni boreći se za samobitnost i opstojnost hrvatskoga puka, ali i svakom drugom čovjeku koji nijue pripadnik hrvatskog nacionalnog korpusa, a bio je žrtva tijekom Domovinskog rata, istaknuto je na skupu u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.