Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad prijatelj Osijeka pravi Jaguare

01.12.2017.

12:35

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada, Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća i Zoran Kovačević predsjednik osječke Hrvatske gospodarske komore bili su domaćini delegaciji prijateljskog grada Nitre, iz Slovačke, na čelu s voditeljem Gradskog ureda Nitre, Igorom Kršiakom.

Nitra s novom automobilskom tvornicom Jaguara i Land Rovera snažno grabi naprijed. Prema dostupnim statističkim podacima Hrvatska je u Slovačku izvezla robe u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, od čega se najviše ističe izvoz dijelova sjedala u iznosu od 571 milijun kuna. Iz Slovačke smo u 2015. godini uvezli roba u vrijednosti 2,6 milijardi kuna, od čega najviše telefona i mobilnih aparata u vrijednosti 413,5 milijuna kuna.

Najvažniji sektori slovačkoga gospodarstva su industrija (24,7 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (22,4 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje, zdravstvene djelatnosti i socijalna skrb (14,5 %). Slovačka ima 5 421 349 stanovnika s BDP-om većim od milijardi EUR.

Imate li savjet za nas?

"Tih savjeta bi bilo mnoštvo. Ono što grad Nitva u posljednje vrijeme radi podređeno je otvorenju tvornice automobila Jaguar u 2018 godini. Tu se otvaraju novi izazovi koje rješavamo iz dana u dan. Spremni smo na bilo koji oblik konkretne suradnje. Kada budete imali konkretnu ponudu za suradnju, bila ona na gospodarskoj, kulturnoj ili nekoj drugoj razini Nitva je tu", rekao je voditelj Gradskog ureda Nitve Igor Kršiak.

Predsjednik osječke Hrvatske gospodarske komore Zoran Kovačević očekuje porast izvoza u zemlju proizvođača automobila.

"Očekujemo veliki napredak. Naše industrije već su postale partneri za novog investitora u slovačku automobilsku industriju. Strojevi za građevinsku industriju i konditori su već tamo. Na Nitransko područje i šire u Slovačku izvozi 40-ak naših tvrtki, a očekujem porast suradnje i dosadašnjeg suficita u korist Hrvatske", rekao je predsjednik osječkog HGK Kovačević

"Kada je suficit odmah nas to veseli, no ja očekujem da će razmjena biti na još većoj razini. Ne vidim razloga da se ne ulaže na obje strane i da suradnja bude na obostrano zadovoljstvo!", dodao je predsjednik Gradskog vijeća Požega.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.