Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Vukovar preuzeo osnovne škole

09.01.2019.

13:13

Autor: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Od 1. siječnja Grad Vukovar preuzeo je od Vukovarsko-srijemske županije osnivačka prava nad svih sedam osnovnih škola u gradu i njihovih šest područnih škola. O tome su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare, naglasivši da je želja omogućiti bolje uvjete obrazovanja za 1.860 učenika.

Osnivačka prava nad osnovnim školama u Vukovaru do sada je imala Vukovarsko-srijemska županija pa su vukovarski prosvjetni djelatnici, kako kaže gradonačelnik Ivan Penava, "osjećali zakinutost i neostvarivanje onih kapaciteta koje su škole imale". Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija prošle su godine dogovorili prijenos osnivačkih prava na Grad od 1. siječnja. Riječ je o osnovnim školama Siniše Glavaševića, Blage Zadre, Dragutina Tadijanovića, Antuna Bauera, Nikole Andrića, Josipa Matoša i Mitnica te još šest područnih škola.
Preuzimanjem osnivačkih prava Grad Vukovar želi unaprijediti odgojno-obrazovne procese, osigurati bolje materijalne i financijske uvijete u školama i unaprijediti rad škola dodatnom decentralizacijom funkcija obrazovanja.
U ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano je 2 milijuna 100 tisuća kuna za osnovne škole koje će država i dalje financirati s 8 milijuna 100 tisuća kuna.
Na konferenciji za novinare ravnateljica OŠ Nikole Andrića Josipa Kotromanović Sauka istaknula je da im je obnova zgrade prioritet. Obećanja o obnovi slušaju već godinama, slike derutne škole obišle su Hrvatsku, a kako smo danas čuli, Vukovarsko-srijemska županija izradila je troškovnik. Trenutačno ga analizira ministarstvo i priprema raspisivanje javnog natječaja za radove na obnovi škole.
Ravnateljica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić podsjetila je da su škole budućnost grada. Pohvalila je i dosadašnju suradnju s Gradom i gradskim ustanovama, primjerice u organiziranju sportskih aktivnost, posjeta muzejima ili knjižnici. Očekuju da će uz potporu Grada Vukovara nastaviti razvijati suvremene škole, te raditi na novim projektima kao što su produženi boravak za učenike u osnovnim školama i osnutak Centra izvrsnosti u Vukovaru za sve učenike koji postužu izvanredne rezultate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.