Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Vukovar: Za gospodarstvo 2020. - više od pet milijuna kuna

21.12.2020.

15:44

Autor: Radio Osijek/ MVP

fotografije: HRT/mvp

fotografije: HRT/mvp

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je novi, već četvrti ovogodišnji Javni poziv za bespovratne potpore gospodarstvenicima. Ove je godine za pomoć gospodarstvu Grad Vukovar izdvojio 5 milijuna kuna raspoređenih kroz redovne mjere, kao i nove zbog koronavirusa.

"Novi javni poziv odnosi se na bespovratne potpore uslužnim djelatnostima, a za njih Grad Vukovar izdvaja 700.000 kuna," najavio je gradonačelnik Ivan Penava, podsjećajući  kako su osim nabrojanih paketa bespovratnih mjera, u prvome valu epidemije koronavirusa osmišljene mjere oslobođenja za djelatnosti izravno pogođene nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

"Bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je poduzetnike oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade. Također, oslobodili smo ih obveze plaćanja zakupa javnih površina, ali i jednako tako sve korisnike prostora u vlasništvu Grada Vukovara oslobodili smo plaćanja zakupnine. Ove su mjere bile primijenjene na mjesece na koje su se odluke Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske odnosile, odnosno na ožujak i travanj," rekao je vukovarski gradonačelnik ističući kako su ponovno pripremljene slične mjere koje će biti predložene na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara.  

„Grad Vukovar je zahvaljujući dobrom gospodarenju i pozitivnom stanju u proračunu u mogućnosti pomoći svim gospodarstvenicima u ovim kriznim vremenima. Drago mi je da ovu godinu završavamo jednako jako kako smo i krenuli te od toga imaju koristi oni kojima je to najpotrebnije,“ zaključio je gradonačelnik Penava.

Podsjetio je također kako su u prvome javnom pozivu namijenjenom poduzetnicima bilo osigurano 3.500.000 kuna, a utrošeno je tri milijuna. Drugi javni poziv odnosio se na poljoprivrednike za koje je izdvojeno 800.000 kuna. Trećim javnim pozivom bespovratnih potpora pokrivena je trenutno najugroženija ugostiteljska djelatnost - za tu svrhu izdvojeno je 700.000 kuna od kojih je utrošeno pola milijuna.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić istaknula je kako je ove godine za gospodarstvo planirano 5 milijuna kuna raspoređenih kroz redovne mjere i kroz mjere koje su se odnosile na oslobođenja uslijed epidemije koronavirusa.

„Do sada je utrošeno 4,7 milijuna kuna. Ono što se sada planira su dvije različite mjere. Prva se odnosi na plaćanje koje poduzetnici imaju prema Gradu Vukovaru kao što su komunalna naknada i najam poslovnih prostora za sve uslužne djelatnosti bile one zatvorene odlukom Stožera ili im je promet smanjen uslijed epidemije, a njihovi su prostori u vlasništvu Grada Vukovara. Drugi dio pomoći je novi javni poziv u vrijednosti 700.000 kuna za uslužne djelatnosti. Po javnome pozivu bit će vidljivo tko ima pravo na tu mjeru. Ovim smo pozivom pokušali maksimalno obuhvatiti uslužne djelatnosti od kojih smo dobili informaciju da su pogođeni epidemijom i u poteškoćama. Riječ je o čitavom nizu djelatnosti kao što su frizerski i kozmetički saloni, trgovina na malo odjećom i obućom, fotografske radnje i dr. Dakle, sve uslužne djelatnosti koje podrazumijevaju direktan kontakt,“ objasnila je zamjenica Mujkić ističući kako i u ovome pozivu postoji tri razreda mjera ovisno o broju zaposlenih.

Tako korisnici mjere koji imaju do 3 zaposlene osobe mogu ostvariti maksimalno 5.000 kuna potpore, korisnici mjere koji imaju 4 do 10 zaposlenih osoba mogu ostvariti maksimalno 10.000 kuna potpore, a korisnici mjere koji imaju 11 i više zaposlenih osoba mogu ostvariti maksimalno 30.000 kuna potpore. Sufinanciranje se odnosi na 80% prihvatljivih troškova nastalih u kolovozu, rujnu i listopadu 2020.g. za zakupa poslovnog prostora ugostiteljskog objekta prema važećem ovjerenom ugovoru o zakupu poslovnog prostora koji nije u vlasništvu Grada Vukovara  i režijskih troškova ugostiteljskog objekta koji podrazumijevaju troškove struje, vode, plina, odvoz otpada, HRT pretplate i troškovi ZAMP-a

„Vjerujemo kako će po iskorištenju ovoga poziva Grad Vukovar biti jedan od rijetkih gradova koji je za gospodarstvenike izdvojio preko pet milijuna kuna što je na broj stanovnika i broj gospodarstvenika u gradu itekako velik iznos,“ zaključila je zamjenica Mujkić.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako ova pandemija pogađa sve slojeve društva, a ne samo gospodarstvenike osmišljene su mjere oslobođenja za druge društvene skupine.

„Prisjetimo se prvog lockdowna kada smo oslobodili plaćanje dječjih vrtića roditelje čija djeca pohađaju vrtiće na području grada Vukovara. Sada vrtići normalno rade, no djeca vrlo često moraju zbog kontakta sa zaraženim osobama biti deset dana u samoizolaciji, vjerujem kako ćemo sutra odlukom Gradskoga vijeća potvrditi da se za djecu koja se nalaze u samoizolaciji cijena vrtićkog programa smanjuje za 30%,“ najavio je zamjenik gradonačelnika Pavliček napominjući kako je cijena vrtića za jedno dijete 490 kuna, za drugo dijete u vrtiću 450 kuna dok ako je troje djece iz jedne obitelji istovremeno u vrtiću onda je vrtićki program za treće dijete besplatan.

„Na ovaj način nastojimo pripomoći roditeljima s obzirom da ukoliko je dijete u samoizolaciji i roditelj u to vrijeme mora biti na bolovanju,“ rekao je zamjenik Pavliček ističući kako će se ova mjera odnositi već na prosinac i trajat će do završetka epidemije, odnosno dok Gradsko vijeće ne donese odluku da se ukida.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.