Hrvatski radio

Radio Osijek

Građani mogu preko granice, a priprema se početak rada kina i kazališta

09.05.2020.

16:00

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Građani mogu preko granice, a priprema se početak rada kina i kazališta

Građani mogu preko granice, a priprema se početak rada kina i kazališta

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite izvijestio je kako je u Hrvatskoj 15 novooboljelih u posljednja 24 sata. Ukupno je tako 2176 pozitivnih .

Učinjeno je 44 218 testiranja do sada, a 840 je testiranih u posljednja 24 sata. Preminuo jedan bolesniku KBC Osijek. Ukupno preminulih je 87. Na respiratoru je 13 bolesnika, 1818 hospitaliziranih, otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 668, 1058 oporavljenih kod kuće. Ukupno je 1726 oporavljenih.
U samoizolaciji je 16749 osoba.
Tijekom proteklih dana pojavila su se dva nova žarišta - jedno na otoku Braču, gdje su zaražene 22 osobe, a drugo na području Brodsko-posavske županije, gdje je zaraženo petero radnika koji su se nedavno vratili iz Švedske.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović rekao je da se od danas na Braču uvodi zabrana napuštanja mjesta prebivališta u trajanju od 14 dana.
Hrvatski državljani moći će prelaziti granicu, nova je odluka. Građani se moraju pridržavati epidemioloških preporuka, a također i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.
Više neće biti obavezna mjera samoizolacije.
"Zbog toga što nije realno nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste, a onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH, smatramo da ćemo uz suradnju granične policije, drugih inspekcija i naravno s epidemiološkom službom, biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati", rekao je Božinović i dodao kako se sutra objavljuju sve odluke vezane za ulazak u treću fazu popuštanja mjera.
"Također se odvijaju razgovori i s ostalim dionicima koji nisu bili predviđeni, razgovaramo s ministarstvom kulture i Stožer je s HZJZ-om izradio preporuke koje se odnose na sektor kulture i umjetnosti, a vezane su uz održavanje kulturnih manifestacija. Propisat će se i vremenska razdoblja, te uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom. Kina, kazališta i koncerti vjerojatno kreću od 18. svibnja ali se na tome još radi", rekao je Božinović.
Od ponedjeljka bi se omogućio rad kladionicama, automat klubovima i drugim sličnim djelatnostima, dodaje.
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je kako su pripremljene preporuke za otvaranje trgovačkih centara. "Neće tu biti nikakvih posebnih zahtjeva. Unutra su trgovine i ugostiteljski objekti za koje već jesmo propisali pravila, jedino što je novo da će se mjesta za odmor u svim trgovačkim centrima, klupe i sjedalice će se maknuti da se ne okupljaju ljudi. Ograničili smo broj posjetitelja, odnosno na 15 kupaca na 100 kvadratnih metara netto površine", ističe Capak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.