Hrvatski radio

Radio Osijek

Građani mogu spriječiti požare

12.01.2021.

12:16

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije jučer su se gasila dva požara. U jednom od njih do požara je došlo zbog samozapaljenja dimnjaka, što je česti uzrok u zimskim mjesecima, stoga je policija građanima uputila savjet kako spriječiti izbijanje požara.

"Jučer, 11. siječnja, u vremenu od 14,35 do 15,10 sati, u Petrijevcima, došlo je do samozapaljenja dimnjaka i širenje požara na krov hale vlasništvo 55-godišnjeg hrvatskog državljanina. Vlasniku je nastala materijalna šteta oko 600 kuna. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijevci.
Oko 21,15 sati, u Belišću, izbio je požar u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće vlasništvo 27-godišnje hrvatske državljanke. Uzrok nastanka požara i materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće. Nadležnim državnim odvjetništvima policija podnosi izvješća o događajima", izvijestili su danas iz Policijske uprave osječko-baranjske. Istodobno su građanima uputili savjet kako spriječiti nastanak požara:

Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora. Budući je sigurnost građana na prvom mjestu, jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima može se spriječiti potencijalno neželjene posljedice.
Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu.
Osim što se redovitim održavanjem mogu izbjeći situacije koje nerijetko rezultiraju s teškim posljedicama, odgovornim ponašanjem umanjit će se i računi za energiju te smanjiti štetan utjecaj na okoliš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.