Hrvatski radio

Radio Osijek

"Građani ne moraju strahovati od uvođenja eura"

23.03.2022.

15:35

Autor: HRT Radio Osijek

Europski tjedan novca na EFOS-u

Europski tjedan novca na EFOS-u

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Jesmo li dovoljno upoznati s procesom uvođenja eura te koje su koristi, ali i rizici, neka su od pitanja na koja se danas i sutra pokušava odgovoriti na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje je započelo obilježavanje Europskog tjedna novca. Događaj organizira studentska udruga Financijski impuls, ove godine pod sloganom „Ususret budućnosti“, a kako pojašnjava Matej Majetić iz udruge, ovakvim aktivnostima nastoje studentima, ali i široj populaciji približiti aktualna događanja iz svijeta financija s naglaskom na proces uvođenja eura kao i trendove u razvoju financijskih tehnologija. Jedan od predavača prvoga dana bio je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend koji kaže kako su svi pokazatelji zasad iznimno pozitivni, da će prednosti uvođenja eura uvelike nadmašiti rizike te da građani ne moraju strahovati od rasta cijena "Ono što pokazuju iskustva drugih zemalja članica, koje su uvele euro, je da se zbog samog uvođenja eura razina cijena povećala u prosjeku 0,2%. To nije vrijedno spomena" poručio je Faulend dodajući da "ako je inflacija u jednoj godini bila 2,2% onda uvođenjem eura inflacija ne bi bila tolika nego 2%, a to nije nešto čega se treba bojati".

O poduzetničkom pogledu na ovu temu predavanje je održala i Đurđica Mostarčić iz Hrvatske obrtničke komore koja je istaknula da je komora anketom među obrtnicima dobila prilično dobar uvid koliko će uvođenje eura njima povećati troškove. "Mislim da smo jako dobro uspjeli i utjecati na zakonodavca da te prilagodbe budu što jednostavnije i povoljnije za obrtnike. Primjerice, prvotni prijedlog da svaka pozicija na računu treba biti prikazana dvojno je izmijenjen te je prihvaćen prijedlog Hrvatske obrtničke komore da samo ukupan iznos na računu bude prikazan dvojno. To je velika i administrativna i financijska ušteda za sve poduzetnike, ne samo za obrtnike" poručila je Mostarčić.  

Drugog dana(24.ožujka) obilježavanja Europskog tjedna novca na EFOS-u, osim o uvođenju eura, bit će više govora i o trendovima u razvoju financijskih tehnologija, a prva predavanja na rasporedu su od 12h. 

Europski tjedan novca na EFOS-u - program

Europski tjedan novca na EFOS-u - program

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.