Hrvatski radio

Radio Osijek

Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku proslavio 45 godina

26.04.2022.

15:23

Autor: Ana Mitar

Svečana proslava 45 godina fakulteta

Svečana proslava 45 godina fakulteta

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku proslavio je 45 godina svog postojanja. Nakon dvije pandemijske godine proslava je svečano održana u prostoriji fakulteta i u prisustvu studenata i profesora. 

Unazad 5 godina Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku može se pohvaliti s oko 15 znanstveno istraživačkih projekata putem kojih je uprihodio oko 100 milijuna kuna, a upravo taj iznos pridonio je napretku kao i ponudi fakulteta. 

Uz uspješno provedene EU projekte fakultetu je nedavno Osječko-baranjska županija dodijelila Zelenu plaketu za istraživačke projekte koji se bave očuvanjem okoliša. U svim projektima sudjeluju i studenti kojima je to izvrsna prilika za primjenu znanja u praksi, rekao je dekan Damir Varevac. Među tim projektima Varevac je izdvojio istraživanje mogućnosti printanja betona 3D printerom, te projekt koji se bavi zaštitom od elektromagnetskog zračenja osjetljivih skupina poput porodilišta, vrtića, škola i bolnica. "Svaki od tih projekata nam je značajan jer doprinosi znanosti i razvoju fakulteta te osobnim referencama naših istraživača po čemu smo postali poznati u Europi, rekao je dekan osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Dodao je da studenti sudjeluju ne samo u znanstveno-istraživačkim projektima nego i u stručnim aktivnostima fakulteta.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak najavio je razdoblje intenzivne gradnje i konstrukcijske obnove, s obzirom na potres koji je pogodio grad Zagreb i Banovinu, ali i reformu cijele vertikale obrazovnog sustava. "Iz nacionalnog plana oporavka za Ministarstvo znanosti i obrazovanja predviđeno je oko milijardu eura za uvođenje ranog i predškolskog odgoja, odnosno stvaranje jednakih i dostupnih šansi za svu djecu obuhvaćenu vrtićkim uzrastom na području cijele Hrvatske", istaknuo je Šušak napominjući kako to znači podizanje kapaciteta za oko 22 tisuće mjesta u dječjim vrtićima. Najavio je i intenzivno razdoblje izgradnje infrastrukture, dogradnje ili izgradnje novih osnovnoškolskih zgrada kako bi se uvela jednosmjenska nastava, ali i veliko ulaganje na razini visokog obrazovanja, od digitalizacije do novog modela financiranja temeljenog na razvojnim ciljevima kriterijima uspješnosti.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Dragan Vulin, naglasio je veliku važnost fakulteta za daljnji razvoj grada Osijeka, ali se dotaknuo i sve većeg interesa potencijalnih investitora koje budi upravo Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku zbog kvalitetnog kadra po završetku studiranja. 


Više o proslavi 45 godina Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku poslušajte u reportažnom prikazu. 


Reportažni prikaz o proslavi 45 godina Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.