Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradilište Antunovac

17.03.2015.

13:23

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na susretu županijskih čelnika u općini Antunovac dogovorena je potpora trima projektima- županija će obnoviti područnu školu u Ivanovcu, sufinancirati gradnju sportske dvorane u Antonovcu te pomoći u završetku gradnje nove antunovačke crkve.

Župan Vladimir Šišljagić izjavio je tijekom sastanka kako je općina Antunovac i njezini čelnici primjer kako bi se trebalo raditi u jedinicama lokalne samouprave, pogotov kada je u pitanju planiranje i trošenje proračunskih sredstava koja su sve manja te provedba projekata koje podupiru fondovi Europske unije. Načelnik Općine Ivan Anušić upoznao je župana i njegove suradnike s brojnim projektima koji su provedeni te onima koji su u tijeku ili se pokreću. Zatražio je konkretnu pomoć za tri projekta- obnovu dotrajale područne škole u Ivanovcu, izgradnju školske dvorane u tom mjestu te potporu za završetak antunovačke crkve. Kada je u pitanju škola u Ivanovcu stolariju i sanitarne čvorove, obećano je, obnovit će tijekom ove godine Osječko-baranjska županija, koja će u dogovoru s Nadbiskupijom đakovačko-osječkom sudjelovati i u završnom uređenju nove antunovačke crkve Svetoga Antuna. Kako ministarstvo ne potiče gradnju sportskih dvorana za škole koje nisu osmogodišnje ivanovačka područna škola pričekat će bolje dane, no zato će županija uložiti polovicu novca potrebnog za izradu projektne dokumentacije za novu višenamjensku dvoranu u Antunovcu, u središtu mjesta koje potpuno mijenja svoj izgled gradnjom nove ceste duge 900 metara. Ta će cesta, vrijedna 3,5 milijuna kuna, kako je istaknuto, olakšati vožnju kroz Antunovac i bit će izbjegnuta tri opasna zavoja od 90 stupnja.  A višenamjensku dvoranu vrijednu milijun eura, o kojoj se danas govorilo, općina namjerava kandidirati fondovima EU, kao što su to činili u brojnim drugim situacijama.

Tijekom sastanka moglo se čuti i o planovima da Antunovac postane samostalna župa te da se izdvoji iz sadašnje Župe Sv. Rozalije u Ivanovcu. Nakon izgradnje kanalizacije slijedi obnova vodoopskrbnog sustava u Ivanovcu, produžetak mreže biciklističkih staza, proširenje poduzetničke zone, izgradnja poduzetničkog inkubatora, a najvjerojatnije i regionalnog centra za zbrinjavanje otpada.

U svakom slučaju, općina s 3.700 stanovnika i proračunom od 7 milijuna kuna (a ukupno uz europske fondove dosegne i 13 milijuna) pametno ulaže u infrastrukturu, a da se to i isplati pokazuje podatak da je jedina u kojoj raste broj stanovnika. Između posljednja dva popisa stanovništva broj mještana povećan je za 4 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.