Hrvatski radio

Radio Osijek

14:56 / 31.03.2022.

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje

Gradilište bez papira uz eGrađevinski dnevnik

radionica

radionica

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Na radionici u Osijeku predstavljen je projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. ISPU sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju te omogućuje trajno praćenje stanja u prostoru i području prostornoga uređenja. 

Na skupu je o sustavu ISPU govorio Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine. „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj. Uz dostupnost kvalitetnih informacija na jednom mjestu, rezultat digitalizacije je veliki preokret u poslovanju“ - rekao je Grabar te dodao: „Sami smo napravili jedinstveni softver - počeli smo s e-dozvolom prije pet godina, a danas je to skup aplikacija koje Ministarstvo razvija u svom core biznisu, jedna aplikacija drugu hrani podacima i iz razvoja jedne uviđamo potrebe za kreiranjem nove. U hodu se stvaraju nove funkcionalnosti, s uštedama vremena i ostalih resursa jer je sve smješteno u cloudu“.

Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, govorio je o prednostima i funkcioniranju sustava u praksi, osvrnuvši se pogotovo na modul ISPU-a – eGrađevinski dnevnik. „Predstavlja veliku pomoć ovlaštenim osobama i onima koji vode građenje, ali i investitorima jer napokon mogu pratiti proces građenja doslovno od prvog do zadnjeg koraka - prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, odnosno izdavanja uporabne dozvole“, rekao je Meštrić, dodavši kako se u eGrađevinskom dnevniku prvi put sva potrebna dokumentacija može pohraniti u digitalnom obliku i imati na jednom mjestu.

radionica

radionica

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U sklopu sustava ISPU nadograđuje se cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eKonferencija, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat. Cilj ovih usluga je osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

Ujedno, sredinom mjeseca ožujka pokrenut je projekt „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine (od kad je u primjeni digitalno izdavanje dozvola). Trenutno se te dozvole nalaze u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što mnogobrojnim građanima i investitorima otežava proces pronalaska.

Uz to, projektom se uz razvoj elektroničkih usluga financira i opremanje lokalnih ureda standardnom računalnom opremom a sve kako bi djelatnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji izdaju dozvole i ostale dokumente prostornog planiranja i gradnje, mogli pratiti i koristiti sofisticirana programska rješenja u sklopu cjelokupnog procesa digitalizacije prostornog uređenja i graditeljstva na razini države.

Projekt je ukupno vrijedan više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine gotovo 112 milijuna kuna.