Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradnja novog Objedinjenog hitnog prijema u osječkom KBC-u

04.03.2022.

14:13

Autor: Osječko-baranjska županija

Projekcija  novog Objedinjenog hitnog prijema u KBC

Projekcija novog Objedinjenog hitnog prijema u KBC

Foto: Amoreta Bajto / Radio Osijek

Izgradnja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Kliničkog bolničkog centra Osijek počela je krajem srpnja prošle godine, planirani završetak izgradnje je 31. ožujka 2023. godine, a kompletan projekt trebao bi biti gotov do kraja sljedeće godine. Investicija se znatnim dijelom financira bespovratnim sredstvima Europske unije, rečeno je na današnjoj početnoj konferenciji tog projekta.

U okviru dva ugovora za realizaciju tih projekata predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 170 milijuna kuna. Od tog iznosa je 68.6 milijuna kuna dodijeljeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva osiguravaju nešto više od 87,6 milijuna. Ostatak pokriva KBC Osijek iz vlastitih sredstava.

"Objedinjeni hitni bolnički prijem izuzetno je važan za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, ali i za područje cijele istočne Hrvatske. Osim smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele KBC-a, i dnevna bolnica i dnevna kirurgija će značajno doprinijeti boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite stanovnicima ovog područja", rekao je zamjenik župana Mato Lukić te naglasio kako je zadovoljan ostvarenom dinamikom radova.

Ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić kazao je kako je ovaj projekt najveći infrastrukturni projekt KBC-a u posljednjih 30 godina. "Gradi se vrhunski zdravstveni objekt, površine 9.600 m2, koji će omogućiti bolju skrb za naše pacijente u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, kao i dnevne bolnice i kirurgije na jednom mjestu, što do sada nismo imali, a riješit će se ovim objektom. Čim završi izgradnja objekta planiramo njegovo opremanje, pa će javna nabava za opremanje ići paralelno s izgradnjom. Sredinom 2023. godine planiramo useljenje dijela djelatnosti u tu zgradu, a do kraja 2023. godine očekujemo da sve djelatnosti budu u punoj funkciji", istaknuo je Zubčić.

"Ukupno ulaganje u ovaj projekt  ogroman je novac za hrvatski zdravstveni sustav, no znamo i koliko KBC Osijek znači za sve slavonske županije, kao i za samu Hrvatsku. To se vidjelo i u vrijeme korona krize jer je KBC bio stup obrane ovog dijela Hrvatske. Investicija je vrlo značajna i za zaposlenike KBC-a i pacijente jer ćemo dobiti bolju, bržu i kvalitetniju zdravstvenu skrb", poručio je Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu pri Ministarstva zdravstva te je podsjetio da su u tijeku i priprema za izgradnja novog KBC-a Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.