Hrvatski radio

Radio Osijek

11:20 / 01.09.2015.

Autor: Sanja Račić

"Gradonačelnik ne mora biti profesor Baltazar da bi riješio problem igrališta"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ima li zainteresiranih za rješavanje problema dječjeg igrališta osnovne škole Franje Krežme?" - pitanje je koje je s konferencije za novinare gradonačelniku Osijeka, rektoru osječkog Sveučilišta i dekanici Filozofskog fakulteta u Osijeku uputio HDSSB.

Problem igrališta osnovne škole "Franje Krežme" koje je Filozofski fakulet u Osijeku za vrijeme ljetnih praznika pretvorio u parkiralište mora se i može riješti do početka školske godine, tvrde u HDSSB-u.

"Ovdje je riječ o 350 djece koja više nemaju igralište i više od tri tisuće građana koji su potpisali peticije da igralište ne postane parkiralište", rekao je predsjednik osječkog HDSSB-a Krešimir Bubalo. Ustvrdio da je škola je izgubila pedagoški standard , da se ne poštuju brojni zakoni i postavio pitanje kako Filozofski fakulet može naplaćivati parkiralište :"Imaju li fiskalnu blagajnu, jesu li ovlašteni za naplatu parkirališnih mjesta?. Pozivao je državne institucije da utvrde može li se na takav način naplaćivati parkiralište.

Ivica Završki podsjetio je da je škola Gradsku četvrt Gornji grad na problem upozorila još u travnju, ali iako su tražili pomoć u Gradu, odgovor još nisu dobili. "Ako prioritete posložimo tako da su prvo automobili, pa motori , zatim životinje i konačno djeca, a to su očito prioriteti aktualne gradske vlasti, više neće biti grada Osijeka."

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar svjestan je da je Filozofski fakultet vlasnik zemljišta, ali drži da bi se sve moglo riješiti njegovom zamjenom za parkirališna mjesta kojih je, kako je rekao, napretek: "Nažalost, sve je više praznih parkirališnih mjesta jer nam ljudi odlaze iz Osijeka. Posebno nas zabrinjava što je sve manje mladih i djece u gradu Osijeku jer njihovi roditelji odlaze trbuhom za kruhom u Irsku i druge zemlje kako bi si osigurali egzistenciju."

"Gradonačelnik Osijeka ne mora biti Baltazar da hoda i razmišlja kako riješiti problem, problem je vrlo jednostavno riješiti zamjenom parkirališnih mjesta. Filozofskom fakuletetu mogu se ponuditi parkirališna mjeta u Ulici Lorenza Jagera, Školskoj i u drugim ulicama.", zaključio je Krešimir Bubalo.