Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz prihvatni centar i prijevoz izbjeglica, Osijek nudi i prihvat životinja iz kijevskog ZOO-a

01.03.2022.

13:46

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje Grada Osijeka

sastanak u prihvatnom centru

sastanak u prihvatnom centru

Foto: Grad Osijek / GO

U osječki prihvatni centar u dvorani Jug jutros je stigla četvrta ukrajinska obitelj koja se tu registrirala, a boravit će kod obitelji ili prijatelja u Požegi. S članovima osječke ukrajinske zajednice u prihvatnom se centru sastao gradonačelnik Ivan Radić koji je rekao da su sve obitelji koje su do sada stigle u Osijek smještene privatno, a osječki Gradski prijevoz putnika preuzeo je obvezu prijevoza izbjeglica od mađarske granice do Osijeka. 

''Ako netko razumije patnju ukrajinskog naroda to je hrvatski narod jer smo i sami osjetili strahote rata, osobito u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije'', rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić na sastanku s članovima Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka'' iz Osijeka. ''Kao Grad poduzimamo sve što možemo kako bismo olakšali ovu tešku situaciju za ukrajinske državljane. Prihvatni centar za pet slavonskih županija je upravo u Osijeku, u Dvorani Jug II koju je Grad stavio na raspolaganje'', dodao je gradonačelnik Radić. Radić je izvijestio kako su se dosad prijavile tri obitelji te da je upravo pristigla i četvrta obitelj s troje male djece, a s kojima se i susreo u osječkom prihvatnom centru te im ponudio pomoć. Peteročlana obitelj je iz grada Poltave. ''Nadamo se da do većeg vala neće doći, ali ukoliko se dogodi Grad Osijek je spreman. Ovdje imamo 100 kreveta, naša prijevoznička tvrtka GPP je također na raspolaganju. U svakom trenutku smo u mogućnosti otići na granicu i prevesti ukrajinske državljane ovdje u Osijek'', rekao je gradonačelnik. Zahvalio je svim Osječankama i Osječanima koji se svakodnevno javljaju i nude svoj privatni smještaj za primanje izbjeglica, što je učinila i većina hostela i hotela u Osijeku. Dodao je kako je Grad Osijek u najvećoj mogućoj mjeri na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama te da je kijevskom zoološkom vrtom ponudio i prihvat njihovih životinja u osječkom ZOO vrtu.

Kao Grad poduzimamo sve što možemo kako bismo olakšali ovu tešku situaciju za ukrajinske državljane.

Ivan Radić, osječki gradonačelnik

''Činimo sve što možemo, organizirali smo prihvatni centar, organizirali smo i naše gradske tvrtke koje mogu dati svoj doprinos u olakšavanju sadašnje situacije, gdje je zajednička želja da ovaj rat što prije završi i da se Ukrajinci koji su na prostoru Republike Hrvatske i drugih država što prije vrate svojim kućama. Također smo odmah osigurali, osim odlaska po izbjeglice do granice, i besplatan gradski prijevoz svim ukrajinskim državljanima koji u ovom razdoblju budu živjeli na području grada Osijeka'', rekao je gradonačelnik Radić.

Oksana Martinjuk, predsjednica UKPD ,,Lesja Ukrajinka'' zahvalila je Gradu Osijeku na pomoći. ''Mi kao ukrajinska zajednica Hrvatske i kao podjedinici zahvaljujemo Gradu Osijeku na velikoj pomoći, posebno na prijevozu što nam je jako bitno. Za sada još nema puno izbjeglica, jer nažalost u Ukrajini je takva situacija da mnogi ljudi nemaju mogućnost pobjeći. Danas u Ukrajini u podrumima ima jako puno male djece i žena sa bebama. No pomoći je puno više nego izbjeglica i to nam je iznimno drago. Zahvaljujem svima'' – rekla je Martinjuk.

''Srce Slavonije zna što je rat i što je patnja. Naš Osijek i Vukovar su gorili. Zahvaljujem gradskoj upravi i svim dobrim ljudima koji su iznimno brzo djelovali. Primaju naše izbjeglice koje još nisu došle u tolikom broju koliko će ih doći ukoliko situacija eskalira. I osobno sam prošao rat, bio sam u Osijeku i zahvaljujem Gradu Osijeku i našem bratskom hrvatskom narodu na pomoći'' – rekao je Emil Sopka, osječki Ukrajinac koji u Osijeku živi 47 godina i koji je ’91. branio Osijek. 

I. Radić, O. Martinjuk, E. Sopka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.