Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradonačelnik Vinković i Grad Đakovo tužit će Markiće

09.07.2015.

14:54

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković tužit će zbog klevete obitelj Markić, koja ga proziva za pogodovanje na zadnjem natječaju prilikom dodjele državne zemlje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Markići tvrde kako su novim natječajem ostali bez zemlje koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina, a koja je neosnovano dodijeljena stočaru iz susjednih Budrovaca. Za to optužuju gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića, a nezadovoljni ovom odlukom, obitelj Markić je namjeravala za vrijeme Đakovačkih vezova u grad dovesti 140 krava, u čemu ih je spriječila policija.

Zbog svega je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković danas pozvao Državne institucije da ispitaju cijeli slučaj, a protiv obitelji Markić najavio tužbe. Vinković tvrdi kako čak treba preispitati i način na koji su Markići uopće došli do tolikoga zemljišta, jer imaju prijavljeno 6 OPG-ova na samo dvije adrese. Uredno prijavljenu stoku ima samo Stipo Markić, dok su Goran, Darko i Zorana, kako tvrdi Vinković, lažiranjem podataka o stoci, odnosno njihovim kopiranjem od Stipe i takvim krivotvorenjem, dobili zemlju i poticaje: "Protiv te obitelji nemam ništa. Dapače, mislim da su vrijedni i radišni ljudi. Tužbu ću podignuti, ne protiv cijele obitelji, nego protiv onih koje govore laži o meni. Tužit će ih i Grad Đakovo jer ono što su pokušali dovođenjem krava u Đakovo, je pokušaj ubojstva. Zamislite samo što bi se dogodilo da su ušli u grad i da se dogodio stampedo. Što bi bilo da je netko poginuo ili da je stradalo nečije dijete? Tko bi tada bio kriv i kako bi završila ova „topla ljudska priča?“ Ovako će ona završiti onako kako kaže narodna poslovica: Tko pod drugim jamu kopa u nju sam upada!“ – zaključio je Vinković i pozvao sve državne insitucije ispitaju slučaj i odrade svoje.

Podsjetimo samo kako je Saša Markić prošloga tjedna rekao kako je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu te obitelji na zadnjem natječaju oduzeto 37 hektara zemlje, koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina te da je ta zemlja neosnovano dana stočaru iz susjednih Budrovaca: „Ne tražimo mi neku novu, dodatnu, drugu zemlju, nego samo ono što smo godinama obrađivali i prihranjivali. Stočaru iz Budrovaca tih 37 hektara dodijeljeno je na temelju pogodovanja i krivotvorenja podataka i dokumentacije.“ - rekao je tada Saša Markić, prozivajući za pogodovanje gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.