Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradonačelnik Vrkić: ruže za Osječanke

08.03.2016.

12:40

Autor: Marija Petrinović/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić sa zamjenikom Vladimirom Hamom na glavnoj gradskoj tržnici jutros je s ružama dočekao sugrađanke . .

Osječankama koje su ruže primile svidjela se gradonačelnikova gesta.
"Ne samo u Slavoniji, u cijeloj Hrvatskoj žene teško rade. Volim cvijeće i baš je lijepo od gradonačelnika što nam je darivao ruže" - kaže jedna od prodavačica na štandovima s voćem, koju je također razveselio cvijet iz Vrkićeve ruke. Stotinjak ruža Osječanke su odnijele u samo nekoliko minuta. U razgovoru s novinarima, osječki je gradonačelnik osudio nasilje nad ženama. One su, kaže, "ravnopravnije, jer donose život, a ljubav i zajedništvo treba slaviti svaki dan."


Gradska je uprava najavila i - već tradicionalnu - isplatu uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama.
U povodu Međunarodnog dana žena Ujedinjeni narodi objavili su da će još 70 godina muškarci bolje zarađivati od žena. One sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje. 
U povodu Međunarodnog dana žena Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorili su kako su žene u Hrvatskoj još uvijek spriječene u dostizanju pune ravnopravnosti na tržištu rada, teže se zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama. Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto manje plaće od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o obitelji, te su često primorane žrtvovati karijeru i embicije ili odgađati trenutak formiranja obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.