Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradovi prijatelji slave Dan grada Osijeka

02.12.2017.

12:22

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada Osijeka gradonačelnik Ivan Vrkić priredio je svečanost za predstavnike gradova prijatelja Osijeka. Tim je susretom obilježeno i dvadeset godina prijateljstva sa slovačkm gradom Nitrom.

"Mislim da jedan grad vrijedi koliko ima prijatelja. Razmjenjujemo dobro, učimo jedni od drugih, od prijateljstva možemo samo imati koristi.", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Podsjetio je kako prijateljske veze s Pečuhom traju četrdeset, a s Budimpeštom i Nitrom dvadeset godina. Najavio je kako će prijatelj grada Osijeka uskoro biti i kineski Huanggang te gradovi u Kanadi i Americi. 

Uz mađarske gradove Pečuh i Budimpeštu i slovačku Nitru, grad Osijek je Sporazume o prijateljstvu potpisao s njemačkim Pforzheimom, slovenskim Mariborom, bosanskohercegovačkom Tuzlom, rumunjskim Ploestiem, švicarskom Lausannom, kosovskim Prizrenom, srpskom Suboticom, talijanskom Vicenzom i albanskim Elbasanom. 

Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo te time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju ciljeva ujedinjene Europe.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.