Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradovi prijatelji u Osijeku: novi prijatelj albanski Elbasan

02.12.2015.

13:48

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanosti proslave Dana grada okupili su se prijatelji Osijeka, jedanaest gradova s kojima je Osijek u proteklih pedesetak godina potpisao sporazume o suradnji. Od danas među njima je i albanski Elbasan.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i gradonačelnik Grada Elbasana Qazim Sejdini potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji, na svečanosti na kojoj su se okupili predstavnicu gradova prijatelja. Grad Osijek je s gradovima, s kojima je tijekom vremena uspostavio posebno čvrste i prijateljske odnose, sklopio sporazume o prijateljstvu i suradnji, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Temeljna misao u razvoju tih odnosa je bila prihvaćanje povijesne odgovornosti europskih gradova u promicanju prijateljskih odnosa među europskim narodima i državama u okvirima zajedničkog europskog doma. Neposredni su ciljevi bili očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa i suradnje među društvenim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim, športskim i drugim subjektima i institucijama gradova prijatelja.
Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju plemenitih ciljeva ujedinjene Europe. Gradovi prijatelji su, podsjetimo, Pečuh, Pforzheim, Maribor,  Tuzla, Ploiesti, Lausanne, Nitra, Budimpešta XIII okrug, Prizren, Subotica i Vicenza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.