Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradovi - prijatelji u posjetu gradu slavljeniku

02.12.2016.

12:02

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prigodi Dana grada okupili su se i predstavnici gradova-prijatelja Osijeka, kako bi analizirali dosadašnju suradnju i osvijestili mogućnosti za buduću. Održan je i gospodarski forum, a u središtu pozornosti bile su upravo teme koje bi povezale gospodarstvenike i tržišta.

Grad Osijek je s gradovima, s kojima je tijekom vremena uspostavio posebno čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Temeljna misao u razvoju tih odnosa je bila prihvaćanje povijesne odgovornosti europskih gradova u promicanju prijateljskih odnosa među europskim narodima i državama u okvirima zajedničkog europskog doma. Neposredni su ciljevi bili očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa i suradnje među društvenim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim, športskim i drugim subjektima i institucijama gradova prijatelja.

Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju plemenitih ciljeva ujedinjene Europe.

1. Pečuh, Mađarska
2. Pforzheim, Njemačka
3. Maribor, Slovenija
4. Tuzla, Bosna i Hercegovina
5. Ploiesti,Rumunjska
6. Lausanne, Švicarska
7. Nitra, Slovačka
8. Budimpešta XIII okrug, Mađarska
9. Prizren, Kosovo
10. Subotica, Srbija
11. Vicenza, Italija
12. Elbasan, Makedonija

/izvor: web stranoca Grada Osijeka/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.