Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradske stipendije darovitima i studentima deficitarnih i STEM područja

24.12.2020.

12:00

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Grad Osijek

Foto: Grad Osijek

Foto: - / -

Grad Osijek i ove akademske godine stipendira darovite studente te studente koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima i u STEM području znanosti. Ove je godine pravo na takav oblik potpore ostvarilo 54 studenata i studentica.

Riječ je o novčanoj potpori od 12 tisuća kuna koja se studentima isplaćuje tijekom školske godine, od listopada do srpnja, u iznosu od 1200 kuna mjesečno.
Pravo na stipendiju za darovite studente ostvarilo je njih 15, u STEM studijskim programima stipendiju će primati 26 studenata, dok je za deficitarna zanimanja uvjete ispunilo njih 13. Grad je za ove stipendije iz proračuna izdvojio 648 000 kuna, a sa studentima se u srijedu 23. prosinca putem videokonferencije sastala Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka, izvijestili su iz gradske uprave.
"Grad Osijek cijeni, nagrađuje i ponosan je na naše natprosječne studente i studentice, tako da i ove godine nastavljamo s našim redovitim stipendijama za darovite studente, za studente u deficitarnim zanimanjima, a nastavljamo poticati i STEM područje", izjavila je osječka dogradonačelnica i zahvalila studentima na izvrsnosti.
Grad Osijek stipendira studente od prve godine diplomskog studija, odnosno od druge godine dodiplomskog studija i integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija. Pravo na stipendiju imaju studenti koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području grada Osijeka i redovito upisani na sveučilišni ili stručni studij, te koji nemaju odobren kredit, stipendiju ili jednokratnu potporu drugog subjekta. Uz to, daroviti studenti trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,00, dok je studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja i STEM područja znanosti dovoljan prosjek od 3,50.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.