Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradski oci Slavonskoga Broda ne mare za pravopis

20.11.2020.

09:50

Autor: Radio Osijek/TM

Gradski oci Slavonskoga Broda ne mare za pravopis

Gradski oci Slavonskoga Broda ne mare za pravopis

Foto: - / -

Slavonskobrodski gimnazijalci pronašli su za četiri godine više od 300 pravopisnih grešaka koje su gradski oci ispisali ili odobrili na javnim mjestima njihova grada .

Utvrdili su to kroz istraživački projekt Hrvatski po Brodu koji je pokrenula nastavnica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskome Brodu Vesna Nosić. Ona je rezulate predstavila u nedavnom broju znanstveno-popularnog časopisa Hrvatski jezik, kojeg izdaje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Istraživači, koji su neizravno obavii i dužnost jezičnih redara, godinama su zapažali javne nazive ulica, trgova, škola, poduzeća, obrtničkih objekata, spomenika, prometnih znakova, kao i cjenika ugostiteljskih objekata te ih na nastavi uspređivali s Hrvatskim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Najčešće greške povezane su s krivom upotrebom glasova ć i č, đ i dž, kao i s jednačenjem glasova po zvučnosti, a za njih su, ispostavilo se, najočitiji primjeri pisanje riječi ćevapčići i ćevabdžinica.
Zatim, neki Brođani očito nisu vješti s odrazom jata, pa brkaju je i ije. Također, nisu sasvi upućeni ni u pisanje velikog i malog početnog slova, sastavljenog/nesastavljenog pisanja riječi, kao ni u, ne može se sakriti, mnoge druge prilike.
Pravila kažu da nije ispravno pisati npr. Ulica Pavleka Miškina nego Ulica Pavleka Miškine, da se ne kaže pekarna nego pekarnica kao ni dućan nego trgovina. Krivo je Crkva Gospe od brze pomoći, a ispravno crkva Gospe od Brze Pomoći; krivo je Muzej Brodskog Posavlja a ispravno Muzej brodskoga Posavlja. Gradsko povjerenstvo za imenovanje ulica treba znati da se ne piše Šetalište Braće Radić, nego Šetalište braće Radića.
U istaživanju su brodski gimnazijalci najprije pomeli isred svojih vrata te pronašli da ime njihove škole - također krivo napisano.
Istraživačke timove činili su učenici opće gimnazije Ivan Stanković, Damir Tolić i Angelina Zatezalo, polaznici jezične gimnazije Leo Gere i Dona Sedlo te učenici prirodoslovno-matematičke gimnazije Bruno Benčević, Krešimir Blažević, Domagoj Dokuzović, Tomislav Krištija, Marijan Matić, Andrej Matković, Borna Šimić i Dominik Udovičić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.