Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradsko vijeće o NK Osijeku, priznanjima grada, slavonskom lobiju...

16.11.2015.

16:14

Autor: Radio Osijek / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko vijeće odlučilo je prodati vlasnički udio grada u NK Osijeku i osnovati povjerenstvo koje će sve to pratiti. Potvrdili su i dobitnike Grba i Pečata Grada Osijeka. Gradonačelnik je prihvatio neke od inicijativa vijećnika., primjerice onu o osnutku slavonskog lobija.

Osječko Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o prodaji 46,6 posto vlasničkog udjela grada u NK Osijeku.
Odlučeno je da se ponuda može dati samo za cjeloviti vlasnički udio, prodaja će se provesti javnim prikupljanjem ponuda, bez isticanja početne cijene, a ponuditelj se, prije potpisivanja ugovora, treba obvezati da će u idućih pet godina jamčiti finacijsku stabilnost kluba. Konačnu odluku o odabiru ponuditelja donijet će Gradsko vieće.
Vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar rekao je kako će ta stranka poduprijeti odluku, ali je pritom upitao ima li zainteresiranih za kupnju dionica te hoće li osječka gradska tvrtka Vodovod pokrenuti postupak prodaje svojeg udjela od 5,7 posto jer je to nužno kako bi se zainteresiranim ulagačima omogućila kupnja većinskog paketa dionica.
Gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je to zadnji potez koji gradska uprava može napraviti jer novca za pomoć klubu više nema pa je najbolje raspisati natječaj po takvim uvjetima kako klub ne bi otišao u stečaj te kako bi zaštitili njegove interese i interese grada. Potvrdio je da će i Vodovod donijeti takvu odluku kako bi se ulagaču omogućila kupnja većinskog paketa dionica, a i ostali suvlasnici, ako grad donese odluku o prodaji, spremni su se priključiti kako bi se u ponudi mogao naći kompletan vlasnički paket dionica jer su "oni koji su se interesirali to i tražili". Izvijestio je kako će biti imenovano povjerenstvo u kojem će biti predstavnici svih političkih opcija kako bi razmotrili sve elemente te procedure prije nego što se donese odluka o prodaji dionica.
Vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik predložio je na početku sjednice da se na dnevni red uvrsti rasprava o osnutku HDSSB-ove Slavonske sokolske garde jer se, smatra, njihovim postrojavanjem u crnim odorama svjesno podsjeća na mračna vremena nacifašizma, ali je nakon rasprave s vijećnicima HDSSB-a povukao prijedlog jer, po njegovoj procjeni, ne bi dobio dovoljnu potporu. Pecnik je ocijenio kako je osnutak Slavonske sokolske garde sramota za grad i udar na zdrav razum, o čemu se vijećnici trebaju očitovati jer to ne smije proći bez reakcije.
Vijećnik HDSSB-a Karlo Šatvar ocijenio je da je Pecnik "opsjednut" Branimirom Glavašem i HDSSB-om, a vijećnik te stranke Josip Salapić odbio je Pecnikove tvrdnje ističući kako one nisu "ničim utemeljene" te kako je, kad je riječ o Slavonskoj sokolskoj gardi, Ministarstvo uprave kao jedino mjerodavno tijelo zaključilo da su statut HDSSB-a i izmjene tog statuta u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pecnika je optužio za osobne uvrede i mržnju te pokušaj pretvaranja Gradskog vijeća u osobnu pozornicu iako to tijelo ima mnogo važnijih problema o kojima treba raspravljati. "Samo tako nastavite, dobit ćete dovoljno toga nazad, što ni sami niste očekivali", poručio je Salapić, što je Pecnik protumačio kao prijetnju te je odlučio povući prijedlog jer, po njegovu mišljenju, ne bi dobio dovoljno glasova za uvrštavanje na dnevni red.

Odgovarajući na pitanja i prijedloge vijećnika, gradonačelnik Ivan Vrkić prihvatio je inicijative koje se odnose na osnivanje slavonskog lobija s predstavnicima svih stranaka koje bi se zalagale za Slavoniju u hrvatskom Saboru, što je predložio Josip Salapić. Prihvaćena je i inicijativa o osnivanju svojevrsnog savjeta za prometnu sigurnost u gradu, na prijedlog Milana Opačka. Želja je vidjeti koje su crne točke u prometu i smanjiti opasnost na gradskim cestama. Prihvaćen je i prijedlog da se pokrene postupak promjene statusa Višnjevca iz mjesnog odbora u gradsku četvrt, kao da se i dostojno označi grob osječkog pjesnika i boema Saše Benčeka. Pokušat će se riješiti problem društvenog doma u MO Lijeva obala tako sa se smjesti u objekt u vlasništvu Hrvatskih šuma. 

Odgovarajući na pitanja vijećnika, gradonačelnik Vrkić rekao je da bi se mnoge stvari završile i unaprijedile da imamo više novca. Tako bi bio dovršen park Zrinjevac (sada obnovljen samo do pola), završen Zeleni katastar grada, asfaltirale bi se ulice, obnovile škole, izgradile dvorane i igrališta.

U Dnevni red sjednice uvršten je prijedlog da igralište Osnovne škole Franje Krežme, na prostoru koji je u vlasništvu Filozofskog fakulteta, i dalje koristi škola dok tamo ne počnu konkretni radovi. Pozvani su škola, fakultet i nadležna ministarstva da pronađu rješenje u interesu djece.

Vijećnici su odlučili o dodjeli nagrada i priznanja Grada Osijeka. Tako je Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka za životno djelo dobio Stanislav Marijanović za jedinstven doprinos kulturnom i znanstvenom životu grada. Zlatne plakete Grb Grada Osijeka dobili su akademik Pavao Rudan, Mato Tijardović, Gimnastičko društvo Osijek - Žito i Humanitarna udruga Rijeka ljubavi. Pečat grada Osijeka dobili su Milorad Mišković, Marijan Gubina, Ljubomir Stanojević i Dječja osječka kreativna kućica Dokkica. Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici za Dan grada, 2. prosinca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.