Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradsko vijeće o "zelenim pitanjima", kreditnim zaduženjima i dječjim vrtićima

22.03.2022.

12:17

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

sjednica Gradskog vijeća

sjednica Gradskog vijeća

Foto: screenshot YT / screenshot YT

Izvršenje proračuna grada Osijeka, odnosno odluke o refinanciranju postojećih kredita i novom zaduživanju Grada i gradskih tvrtki, bili su tema rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka. Usvojeno je šest je točka koje su se odnosile na ovu problematiku. 

Na početku sjednice prisegnuo je Toni Stojić, a na mjestu gradskog vijećnika zamijenit će Željka Zubčića koji je mandat, iz osobnih razloga, stavio u mirovanje.

Pitanja vijećnika - od "zelenih" do komunalnih i građevinskih

Najzanimljiviji dio sjednice svakako su pitanja i prijedlozi vijećnika.

Vijećnicu Ivanu Šojat zanimala je sječa zdravih stabala oko Doma zdravlja i zalijevanje lipa betonom u Europskoj aveniji, orezivanje lipa kod kapelice svete Ane na Aninom groblju te hoće li zaživjeti Zeleni savjet građana kao tijelo kojem bi se građani obraćali za zelene probleme. Gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je da Grad Osijek nema ingerencije niti veze sa sječom stabala na zemljištu koje pripada Domu zdravlja, da su stabla na Aninom groblju orezana sukladno naputcima struke, a da smo "zeleni savjet" svi mi te će se kontinuirano raditi na zaštiti i obnavljanju gradskog zelenog fundusa. Na inicijativu za vraćanje Aleje skulptura u Sakuntala park kao i za sve druge slične projekte, bit će imenovan odbor za spomenike koji će obaviti stručnu procjenu.

Prijedlog vijećnika Antonija Sobola bio je da se napravi kalendar priredaba kojim bi se unaprijed najavile manifestacije i promovirale u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Gradonačelnik je pojasnio da se priredbe najavljuju čim se utvrde organizacijske pojedinosti i da smo ponosni na to što su se velike manifestacije vratile u Osijek, a odgovorio je i na pitanja o financiranju Porina koji, uz organizatora priredbe, sufinanciraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. "Naši su troškovi 150 tisuća kuna za dvoranu i 170 tisuća kuna u novcu", kaže gradonačelnik Radić.

Vijećnike je zanimala ostavka direktora Unikoma Marija Turalije o kojoj se puno pisalo u medijima kao i stanje u toj za grad jako važnoj tvrtki. Gradonačelnik je rekao da su posrijedi osobni razlozi u koje nije ulazio. Istaknuo je da je poslovanje Unikoma stabilno te da je Osijek jedan od rijetkih velikih gradova u Hrvatskoj koji neće povećavati cijenu odvoza otpada.

Posebno se pitanje odnosilo na povijesna gradska pročelja na objektima koji su u privatnom vlasništvu a koji se ne obnavljaju već zaštićuju drvenim zaštitnim ogradama što je vrlo ružna slika u središtu grada. "Grad Osijek će", kaže gradonačelnik Radić, "prvi puta iskoristiti mehanizme iz Odluke o komunalnom redu kojim može kazniti neodgovorne pojedince i institucije koje ne brinu o nekretninama u svom vlasništvu, a posebna će radna skupina pri gradskoj upravi procjenjivati koji objekti zahtijevaju hitne intervencije." Osvrnuo se i na rješenja problema oko izdavanja građevinskih dozvola, a posebna je pozornost posvećena izgradnji novih i proširenju kapaciteta postojećih dječjih vrtića na području grada.

Novo zaduženje Grada i refinanciranje postojećih kredita

Izvršenje proračuna grada Osijeka, odnosno odluke o refinanciranju postojećih kredita i novom zaduživanju Grada i gradskih tvrtki, središnja su tema rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka. Usvojeno je šest je točka koje su se odnosile na ovu problematiku. "Maksimalni bi iznos zaduženosti Grada na kraju ove godine mogao biti oko 270 milijuna kuna", kaže nadležni pročelnik David Krmpotić te pojašnjava da, generalno gledajući, očekuje uštedu od 11 milijuna kuna, a štse tiče novog kreditnog zaduženja doći će do blagog rasta zaduženosti.

U nastavku sjednice, vijećnici su usvojili niz prijedloga odluka o skidanju statusa javnog dobra. zakupu poljoprivrednog zemljišta i natječaja za prodaju nekretnina.

Od jednoglasno usvojenih i pozitivnim govorima vijećnika popraćenih odluka, izdvajamo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Kulturnog centra Osijek.

sjednica Gradskog vijeća

sjednica Gradskog vijeća

Foto: screenshot YT / YT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.