Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradsko vijeće Osijeka, sjednica 26. lipnja

19.06.2017.

17:19

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Osijeka bit će održana 26. lipnja 2017. godine u velikoj gradskoj vijećnici u Županijskoj ulici, a početak je u 10 sati, najavila je danas priopćenjem za javnost Andrijana Ćelap, predstojnica Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji.

Na izborima za Gradsko vijeće Osijeka, održanim 21. svibnja ove godine, dobili smo novi sastav Gradskog vijeća Osijeka. Na izbore je izašlo 37.108 birača ili 40,62 posto, a u Gradsko vijeće Osijeka ušlo je sedam stranaka, nezavisnih lista ili koalicija. Najveći broj glasova (8.395) ili 23,23% osvojila je lista SDP-HNS-HSS-ANU, a slijedi lista HDZ-a s 8.232 glasa ili 22,78%. Obje su liste po tome osvojile po 10 vijećničkih mandata u Osijeku. Most nezavisnih lista je osvojio 4.169 (11,53%) glasova ili 5 mandata u vijeću, slijedi HDSSB-HSLS-ABU s 2.720 (7,52%) glasova što im je osiguralo 3 vijećnička mandata. Tri je mandata osvojila i lista Biraj bolje Kristijana Šimičića. Po dva mandata osvojile su još dvije liste koje su prešle izborni prag- Desno Ante Đapića te Nezavisna lista Danijele Lovoković. 

Relativnom pobjedniku izbora - listi HNS-SDP-HSS-ANU pripalo je pravo da dobije i dva vijećnika srpske nacionalne manjine tako da je njihov ukupan broj vijećnika 12, dok je natpolovična većina 19. Ukupan broj vijećnika u Gradskom vijeću Osijeka je 37 (35 + 2 vijećnika srpske nacionalne manjine).  

Sastav Gradskog vijeća Osijeka 2017. godine:

SDP- HNS- ANU- HSS - 10+2 vijećnika: Ivan Vrkić, Boris Piližota, Žana Gamoš, Mirta Vlahović, Vladimir Ham, Drago Šerić, Goran Mikan, Sonja Kovač, Bosiljko Zdilar i Milan Blagojević. S liste su kao predstavnici srpske nacionalne manjine u Gradsko vijeće Osijeka ušli Nebojša Dmitrović i Bojan Amanović.

HDZ - 10 vijećnika: Ivana Šojat, Željko Kovačević, Sanda Pašuld, Milan Opačak, Marinko Miloš, Zoran Đuroković, Srećko Tomas, Drago Šubarić, Marijana Kopljar i Antonio Lozančić.

Most nezavisnih lista - 5 vijećnika: Miroslav Šimić, Željko Požega, Sanja Mišević, Mislav Kovačić i Mario Galić. 

HDSSB - 3 vijećnika: Dragan Vulin, Kralo Šatvar i Mato Palić. 

Biraj Bolje - 3 vijećnika: Kristijan Šimičić, Zvonko Vuka i Viktor Škaro. 

Desno - 2 vijećnika: Anto Đapić i Vedran Novokmet. 

Nezavisna lista - 2 vijećnika: Danijela Lovoković i Milan Kamenko.

S obzirom na činjenicu da je Ivan Vrkić pobijedio na izborima za gradonačelnika Osijeka, a zamjenici su mu Boris Piližota i Žana Gamoš, njih će troje u Gradskom vijeću zamijeniti sljedeća tri kandidata s izborne liste. 

Još je uvijek nepoznanica s kim će koalicija koja je poduprla Ivana Vrkića sastaviti većinu u Osijeku, a konačan odgovor na to pitanje bit će poznat tek na konstituirajućoj sjednici Gradskoga vijeća u ponedjeljak. 

Podsjećamo, u prethodnom je mandatu vlast Ivana Vrkića poduprlo čak sedam stranaka ili koalicija, među kojima je bio i HDZ i Desno Ante Đapića, a oporba je bio usamljeni HDSSB (te nešto kasnije uz njih i Gogo). Danas su, osim njih, u gradskom vijeću još tri političke opcije sa 7 mandata (Most, Šimičić i Lovoković) koje nisu postojale prije četiri godine. Aktualnim preslagivanjem u Vladi Republike Hrvatske HNS, koji u Osijeku podupire Ivana Vrkića ušao je u koaliciju s HDZ-om tako da ne bi bilo nemoguća i ponovna suradnja na razini grada Osijeka, no veliko je pitanje kako bi na to reagirali ostali Vrkićevi partneri, prije svega SDP i HSS koji su oštro osudili ulazak HNS-a u HDZ-ovu vladu. Stoga je izglednije kako Osijek neće slijediti događaje u političkom životu države nego će umjesto HDZ-a Vrkić potražiti partnere u nekim drugim političkim opcijama. No, tko bi to mogao biti ponovo je veliko pitanje. Za većinu u Gradskom vijeću Vrkiću je (odnosno listi HNS-SDP-HSS-ANU) potrebno još sedam ruku vijećnika.

"Pokazali smo da ideološki nismo izdvojeni ni konfliktni, svi koji su spremni prihvatiti naše prijedloge, a mi zajedno s njima dogovoriti njihove, u priči su da sastavimo većinu", poručio je svojedobno Vrkić. Od svih lista koje su ušle u gradski parlament jedino se HDSSB čini kao nemogući Vrkićev partner za sastavljanje većine, a najjednostavnija poslijeizborna križaljka u Osijeku bila bi suradnja Vrkićeve koalicije s HDZ-om koja jamči čvrstu većinu od 22 mandata u Gradskom vijeću Osijeka. Time bi se izbjeglo "natezanje" s manjim strankama i nezavisnim listama.

Teoretski, Vrkić može u slaganju većine "zaobići" HDZ i neskloni mu Most jer zasigurno može računati na dva vijećnika Danijele Lovoković i dva Ante Đapića, no tada bi morao u većinu uklopiti i nepoznanicu posljednjih izbora, a to je lista Kristijana Šimičića s tri mandata s kojima su obavljeni razgovori, no rezultat još nije poznat. 

Ako pak Ivan Vrkić i njegova lista prihvate Most kao partnera tada su im potrebna još samo dva mandata (najvjerojatnije nezavisne Danijele Lovoković) za sastavljanje većine. 

Pregovori o sastavljanju većine u Osijeku vjerojatno su već završeni, a ishod ćemo doznati vrlo brzo- u ponedjeljak, 26. lipnja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.