Hrvatski radio

Radio Osijek

19:06 / 08.04.2015.

Autor: Krunoslav Inhof

Gradsko vijeće Osijeka za umanjenu nagodbu s Austrijancima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa 17 glasova za, 5 protiv, te 11 suzdržanih Gradsko vijeće Osijeka donijelo je odluku kojom će tražiti nagodbu kojom bi isplatili 3 i pol milijuna eura odštete austrijskim tvrtkama Saubermacher i Strabag zbog jednostrano raskinutog ugovora za izgradnju regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu.

Prema odluci međunarodnog arbitražnog suda u Parizu pet gradova Istočne Hrvatske trebalo je za izgubljenu dobit Austrijancima platiti 13 milijuna eura, a nakon postupka mirenja i sudske nagodbe predloženo je da se plati odšteta od ukupno pet milijuna eura, uz obećanje austrijskih tvrtki kako bi okončali sve sudske postupke protiv Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira i Županje. Na gradskome vijeću Osijeka ipak je odlučeno kako će se pokušati doći do nove nagodbe kojom bi se platilo 3 i pol milijuna eura, koliko je izračunato da su iznosili stvarni troškovi tvrtki na projektu izgradnje regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu. Predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko napomenuo je kako su oni već podignuli 4 tužbe u ovom sporu protiv tvrtki iz Austrije, a nevjerojatno je kako Austrijanci u ovom slučaju licitiraju iznosima od nekoliko milijuna eura kao da su na tržnici.

Najveći strah kod donošenja ove odluke je bio, što će se dogoditi ukoliko Austrijanci ne pristanu na nižu nagodbu. Upitao se to i Laburist Jaroslav Pecnik i ustvrdio kako su vrlo male šanse za dobiti ovaj pravni spor.

Osječki HDZ na čelu s Damirom Kramarićem također nije bio za nagodbu od 5 milijuna eura, a zalažu se za daljnju pravnu borbu uz pomoć najviših političkih institucija Hrvatske. Zatražili su da se s ovim slučajem upoznaju i u njega uključe ministrica Vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović.

HDSSB je u ovome slučaju bio suzdržan, a Krešimir Bubalo se upitao, tko je za sve ovo kriv i zašto pravna država još nije procesuirala odgovorne. Dodao je i kako se sve ovo događalo prije nego je on bio gradonačelnik Osijeka, te da ne treba odustati, nego iskoristiti sve pravne mogućnosti koje još postoje.

Predstavnici SDP-a i HNS-a pozivali su za izglasavanje nagodbe sa tvrtkama Strabag i Saubermacher jer, kako su isticali, sve je učinjeno što se moglo i treba prihvatiti ono što je dogovoreno nakon postupka mirenja i sudske nagodbe. U protivnom, posljedice bi mogle biti puno veće i od 13 milijuna eura.

Nakon izglasane odluke o prijedlogu nagodbe na 3 i pol milijuna eura gradonačelnik Vrkić je istaknuo kako se pravna borba nastavlja sredinom svibnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu kada će biti iznesen ovaj, novi, prijedlog Grada Osijeka. Koliki god iznos na kraju bio, teško da će se iz i ovako siromašnih proračuna gradova u Slavoniji i Baranji, on moći jednostavno izdvojiti, a njemu će Osijek sudjelovati s 44 posto, Beli Manastir 6%, a preostalih 50% Vukovar, Vinkovci i Županja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.