Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradsko vijeće- povećana komunalna naknada

04.02.2019.

14:46

Autor: Željka Bačić

Gradsko vijeće- povećana komunalna naknada

Gradsko vijeće- povećana komunalna naknada

Foto: - / -

Rasprava na Gradskom vijeću Grada Osijeka odnosila se na niz pitanja i prijdloga koji su najčešće bili komunalne prirode, a upravo su danas izglasali povećanje komunalne naknade u prosjeku za 15 do 20 posto.

Komunalna naknada će Osječanima u prosjeku biti veća od 15 do 20 posto, ovisno o zonama u kojima žive. I iznosi i zone, rečeno je, nisu mijenjane 18 godina, a potrebe grada su velike, posebice u uvjetima današnjega poslovanja- odgovorio je gradonačelnik Ivan Vrkić onima koji smatraju kako je to jošjedan udar na džep građama. Svjestan je što svaka kuna znači, ali naveo je kako samo obnova 2 mosta stoji milijun kuna. Ovo povećanje donijet će Gradu oko 10 milijuna kuna, a omogućit će i gradskim četvrtima i mjesnim odborima bolje iskorištavanje za potrebe sugrađana, u prvom redu za osnovnu komunalnu infrastrukturu. Ponovno je postavljeno i pitanje o poskupljenju odvoza kućnoga otpada, kantama i čipiranju, na što je direktor Unikoma  Davor Vić podsjetio kako je to zakonska obveza te da ju je potvrdilo ovo isto Gradsko vijeće. Unatoč povećanju, a tvrdi da nije svima, Osijek je najjeftiniji u ovom dijelu Hrvatske. Neki sugrađani to nisu shvatili ozbiljno- kaže Vić i najavljuje da neće odvoziti smeće iz onih kanti koje nisu uspjeli čipirati zbog neodaziva građana.
Nekoliko se pitanja odnosilo na to kako je i s kojim rezultatima prošao Advent ( na što gradonačelnik odgovara kako će se natječaji raspisivati već u travnju) te zašto se ne obnavljaju zgrade u središtu grada gdje otpadaju dijelovi sa pročelja i, po tko zna koji put, kada će se urediti parking u popularnoj rupi. Najčešći odgovor je- neki su dogovori "nemoguća misija" zbog više vlasnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.