Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradsko vijeće Vinkovaca: Karlić predsjednik, oporba napustila sjednicu

20.06.2017.

19:10

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca, održana danas, protekla je burno, a nakon što vladajući nisu prihvatili prijedlog oporbe da potpredsjednik Vijeća bude i oporbeni Darko Posarić (Most), oporbeni vijećnici napustili su Gradsku vijećnicu.

Za predsjednika Gradskog vijeća, glasovima vladajuće koalicije HDZ-HSU-BUZ, izabran je dosadašnji vinkovački gradonačelnik, saborski zastupnik HDZ-a Mladen Karlić, a za dopredsjednika Marinko Lukenda (HSU).

Nakon što nije prošao prijedlog oporbe da drugi potpredsjednik Vijeća bude Darko Posarić uslijedila je duža rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici vladajućima spočitali sebičnost i nepotrebno iskazivanje nadmoći, a ovi su se pak branili da žele raditi na korist svih građana Vinkovaca.

“Svaki potpredsjednik Sabora koji se bira iz redova oporbe bio je redovito biran na tu funkciju, a jedino u Vinkovcima to nije moguće. Jadno je ovo i nedoraslo. niste dali ni da se raspravlja o prijedlogu vašeg imenovanja. Sretan sam što više niste gradonačelnik jer ste uništili ovaj grad”, ogorčeno je poručio vijećnik SDP-a Damir Rimac novoizabranom predsjedniku Gradskog vijeća Mladenu Karliću tražeći da kaže zašto se vladajući protive izboru Darka Posarića.

I nije dugo čekao. Odgovor Mladena Karlića kako Posarić nije dobio podršku većine jer nije za svoju kandidaturu imao potpise svih vijećnika oporbe (sjednici nije bila nazočna vijećnica SDP-a Nataša Čopčić), izazavao je još veće ogorčenje oporbe.

Žestok je bio Mostovac Damir Jakšić poručivši Karliću i HDZ-u da su uništili Vinkovce. “Jesam za suradnju i da se udružimo i radimo na korist građana Vinkovaca ali ovo nema smisla”, kazao je Jakšić.

Reagirala je i vijećnica HNS-a Mirna Krajina-Andričević rekavši kako nije imala iluziju o suradnji s većinom u Gradskom vijeću ali kako ne razumije zašto se uskraćuje podrška Posariću koji je ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Vinkovaca.

Vijećnik HSP AS Hrvoje Niče prozvao je vladajuće da ne uvažavaju činjenicu da je oporba u Gradskom vijeću dobila 12, a vladajući tek mandat više. “Bilo bi korektno da uvažite tu oporbu”, poručio je Niče koji je od oporbenih vijećnika jedini ostao u vijećnici nakon što je oporba napustila sjednicu te je u nastavku sjednice pri glasovanju bio suzdržan.

Zaiskrilo je već na samom početku pri izboru članova Odbora za izbor i imenovanja kada je oporba zatražila da od pet članova dvoje bude iz oporbe što se nije svidjelo vladajućima te je, vidjevši stanje stvari, od prijedloga da bude imenovan u taj odbor odustao Damir Jakšić, poručivši kako na “ovaka način ne želi surađivati s vladajućima”.

Vijećnicima se obratio i gradonačelnik Ivan Bosančić (HDZ) pozvavši ih da svi zajedno rade na korist građana Vinkovaca. “Očekujem od svih vijećnika, bez obzira kojoj stranci pripadali, da rade na dobrobit Grada Vinkovaca i njegovih građana”, poručio je Bosančić.

Nakon što su oporbeni vijećnici (izuzev Hrvoja Ničea) napustili Gradsku vijećnicu, Gradsko vijeće u krnjem sastavu, ali uz potrebnu većinu, nastavilo je s radom i donijelo još nekoliko odluka.

U Gradskom vijeću Vinkovaca nalazi se 25 vijećnika od kojih vladajuća koalicija HDZ-HSU-BUZ ima 13, Most pet, SDP četiri, koalicija HNS-HSS dva i HSP AS jednog vijećnika.

Izvor: Press032

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.