Hrvatski radio

Radio Osijek

Gradu Osijeku petice za transparentnost proračuna

07.07.2023.

10:02

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje

priznanje za transparentnost

priznanje za transparentnost

Foto: Grad Osijek / Grad Osijek

Grad Osijek ove je godine ocijenjen s najvišom ocjenom (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, priopćeno je iz osječke gradske uprave .

Priznanje je u Zagrebu preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić te tom prigodom istaknuo da je Osijek time potvrdio svoju izvrsnost.

Dodijeljena nam je najviša ocjena za transparentnost proračuna, odnosno ocjena odličan za svih pet ključnih proračunskih dokumenata, koji su pravovremeno objavljeni na mrežnim stranicama Grada – istaknuo je gradonačelnik Radić i podsjetio da je ovogodišnji gradski proračun utvrđen u iznosu 141,9 milijuna eura. Oko 40 milijuna eura izdvaja se za kapitalne projekte, osobito za komunalnu infrastrukturu i ulaganja u gospodarske, kulturne i sportske objekte. Među njima bih izdvojio Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, izgradnju podvožnjaka u Ulici sv. L.B. Mandića, IT park, uređenje Kulturnog centra, rekonstrukciju Copacabane, te izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića. U ovoj godini nema potrebe za kreditnim zaduživanjem za financiranje investicija, uz napomenu da smo u prošloj godini na vrijeme, s izuzetno niskim kamatnim stopama, reprogramirali postojeće kredite – dodao je gradonačelnik.

Zahvalio je Institutu za javne financije poručivši da je ovo priznanje ujedno potvrda točne, pravovremene i razumljive komunikacije s građanima o prikupljanju i trošenju javnog novca, kao i poticaj za nastavak odgovornog upravljanja gradskim proračunom.

Istraživanje transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina  provodi  Institut za javne financije u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.


gradonačelnik Ivan Radić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.