Hrvatski radio

Radio Osijek

Grafička radionica, tamburaški koncert, predstava...

04.07.2019.

09:06

Autor: Radio Osijek

fotografije Marin Franov/OLJK

fotografije Marin Franov/OLJK

Foto: - / -

Grafička radionica slijepog tiska, "Klasika u ozračju tambure", "Kako je počeo rat na mom otoku"...kratki je sažetak događanja jučerašnjeg programa Osječkog ljeta kulture .

U Galeriji Kazamat, osim što možete pogledati Godišnju izložbu članova HDLU-a Osijek, održavaju se i radionice povezane s tematikom izložbe. Prva je održana jučer, a riječ je o grafičkoj radionici slijepog tiska. Kompozicije i mogućnosti tehnike sudionici otkrivaju i stvaraju radove za koje nije potrebno puno vremena, a dobivaju brze rezultate. Slijepi tisak se izvodi bez boje, ali da bi djeci i mladima bilo zanimljivije koriste se alternativna rješenja za otiskivanje.

Tamburaška škola Batorek donijela je zanimljivu kombinaciju glazbenih žanrova i tehnika u svom koncertu "Klasika u ozračju tambure". Repertoarski, izveli su kompozicije pisane za tamburaške orkestre, te obrade i transkripcije klasične, zabavne i revijske glazbe. Voditelj i osnivač škole Franjo Batorek otkriva kako je koncert dugo pripreman, jer se spremaju za gostovanje u Francuskoj na velikom Međunarodnom festivalu klasične provenijencije 18. srpnja za koji su poziv dobili još početkom godine.Naime, ponajbolji učenici tamburaških sekcija koji čine veliki orkestar, predstavili su se sinoć u prepunoj Crkvi svetog Križa, uz dirigente, prof. Slavena Batoreka i prof. Matka Brekala, te goste vokalne soliste, članove opere HNK, s kojima Škola godinama uspješno surađuje. 

Komentirali smo u najavi predstave "Kako je počeo rat na mom otoku" da je slična dvojba onoj što je bilo prije - kokoš ili jaje, i ova što je bolje - film ili predstava. Nećemo odgovoriti na to pitanje, samo konstatirati da je predstava izvrsna! Dokazao je to i dugotrajni pljesak publike na kraju. Glumci Gradskog dramskog kazališta "Gavella" i HNK u Šibeniku zasigurno nisu imali problema s tim što je istoimeni film 1996. napravio prekretnicu u hrvatskom filmu 90-ih spojivši rat sa žanrom komedije. Čak štoviše, predstava, posebice na samom kraju, donosi i, popularno rečeno, update aktualne političke i društvene situacije kroz tonski zapis koji još jednom potvrđuje da ovo baš i nije Hrvatska za koju su se ljudi borili i ginuli početkom 90-ih. Salve smijeha tijekom čitave predstave te pomalo gorak okus koji ostavi posljednjih nekoliko minuta izvrsna su kombinacija koja nam govori da se ne trabamo prestati smijati, pa i na vlastiti račun, no i da se trebamo zapitati dokle ovako.

 /priopćenje press OLJK; Marin Franov/OLJK/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.