Hrvatski radio

Radio Osijek

Grahijada

18.07.2015.

14:03

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Gradskom stadionu u Belom Manastiru traje 14. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha i 1. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u pripremanju šarana na rašljama.

Četrnaesta je to po redu Grahijada, a ove smo godine dodali i nastavak a to je prvenstvo svijeta u pripremi šarana na rašljama, kaže član organizacijskog odbora Ivica Geto. Naglasak je na autohtonosti. Zbog toga je na Grahijadi puno ćupova jer se nekada kuhao grah u ćupovima, pogotovo u područjima koja gravitiraju vinogradima. Kako treba znati kuhati u ćupovima, organizatori su pripremili i kotliće, za one manje vješte kuhare. Prijavljeno je sedamdesetak natjecatelja.
Program:

10:00 okupljanje kuhara za pripremu tradicionalnih jela (grah u ćupovima, šaran na rašljama)

10:30 početak kuhanja graha u ćupovima – 1. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u pripremanju šarana na rašljama – sajam domaćih proizvoda – prikaz rada na lončarskom kolu

13:00 smotra svatovskih zaprega, ”Konjogojska udruga Baranja”

13:30 kušanje tradicionalnih jela (grah u ćupovima)

14:00 okupljanje kuhara za kuhanje graha u kotlićima, podjela namirnica

16:00 službeni početak 14. Prvenstva svijeta i okolnih sela u kuhanju graha u kotlićima

17:00 igre za djecu ”Igrom do pobjede”, Društvo naša djeca (vodonoša, skakanje u vreći, šarene loptice, utrka na tri noge)

20:00 proglašenje pobjednika u svim kategorijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.