Hrvatski radio

Radio Osijek

Granata ukopana u pločnik - novo spomen-obilježje u Vukovaru

24.11.2020.

17:37

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Marija Petrinović

Foto: HRT/Marija Petrinović

Foto: - / -

U pješačkoj zoni u središtu Vukovara u utorak je predstavljeno spomen-obilježje granate iz Domovinskog rata čiji je rep ukopan u pločnik i nad kojom je postavljeno staklo kako bi je mogli vidjeti prolaznici.

"Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali granata jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajnica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata koji imamo u Vukovaru jer su, srećom, većinom sve javne površine sanirane", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Prema njegovim riječima, to spomen-obilježje ima turističku i povijesno-edukativnu svrhu jer je svjedočanstvo svega onoga što se u jesen 1991. godine događalo u Vukovaru i agresije kojoj je taj grad bio brutalno izložen tijekom gotovo tromjesečne opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.
"Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80 posto civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata", rekao je Penava.
Autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja zajedno s popratnim tekstom, a samo polje izvedeno je kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta preko kojega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom, ispod koje se ugrađuje rasvjeta koja prati cjelokupnu instalaciju.
U vezi s Kolonom sjećanja Penava je rekao kako je prošlo sve najbolje, "bez pokušaja opstrukcija", da je bila dostojanstvena i da je njezin smisao postignut unatoč pandemiji koronavirusa. "U fokusu je doista bio 18. studenoga i Vukovar", istaknuo je Penava, koji nije sudjelovao u Danima sjećanja jer je bio zaražen koronavirusom. Ocijenio je kako su gradske vlasti učinile sve da Kolona sjećanja u epidemiološkom smislu prođe dobro. Zaštitne maske mogli su, kako je rekao, nositi svi sudionici čiji ga je broj iznenadio.


Galerija
Foto: HRT/Marija Petrinović, Foto: -/-
Foto: HRT/Marija Petrinović, Foto: -/-Foto: HRT/Marija Petrinović, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.