Hrvatski radio

Radio Osijek

Hajduković: "Umjesto Zakona o doradi sjemena doradite Zakon"

07.01.2021.

13:46

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FB Domagoj Hajduković

Foto: FB Domagoj Hajduković

Foto: - / -

Zbog planiranog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja SDP-ov je saborski zastupnik iz IV. Izborne jedinice Domagoj Hajduković uputio otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Tvrdi da bi mogao imati strašne posljedice za poljoprivredu i za Slavoniju i Baranju u kojoj puno ljudi egzistencijalno ovisi o poljoprivrednoj proizvodnji, a zakon se, kaže Hajduković, sprema daleko od očiju javnosti i to "dok je javnost fokusirana na nošenje s prirodnom katastrofom i brigom za ljude Banovine koji su nastradali u potresu." Premijeru i ministrici se obraća ne samo kao zastupnik s istoka Hrvatske, već i zbog brojnih reakcija poljoprivrednika nakon što su vidjeli novi prijedlog Zakona. "Naime, svi poljoprivrednici koji su mi se obratili su protiv zakonskog prijedloga koji ograničava ili potpuno zabranjuje sijanje domaćeg sjemena, što je predmet prijedloga Zakona. Ovim bi se Zakonom jednako oštetila mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i hobisti koji u svojim vrtovima uzgajaju voće i povrće za vlastite potrebe", navodi SDP-ovac.
Zakon predviđa predaju vlastitog sjemena ovlaštenom dorađivaču i plaćanje dorade takvog sjemena ako bi ga poljoprivrednik želio koristiti. "Drugim riječima, proizvođači će morati nekome platiti kako bi stekli pravo sijanja vlastitog sjemena. Koliko to logike ime? Mnogima to zvuči kao novi, potpuno nepotrebni i nepravedni namet. Ako ne žele nekome plaćati za vlastito sjeme, bit će prisiljeni kupovati uvozno sjeme čime će nestati autohtone domaće sorte povrća, dok u (ne)kvalitetu takvog uvoznog sjemena ne želim niti ulaziti. Moram Vam skrenuti pažnju na činjenicu da je upravo čuvanje vlastitog sjemena na tavanu, kolokvijalno „tavanuša,“ od trajnog nestajanja spasilo mnoge autohtone sorte uključujući tu vukovarsku lubenicu, trogirsku cvjetaču, istarski ljubičasti luk, šibenski šljivar i neretvanski jabučar", stoji u otvorenom pismu Domagoja Hajdukovića koji tvrdi da takav Zakon ne štiti interes malih OPG-ova i proizvođača, ali ni potrošača koji žele jesti zdravo, domaće, ekološki proizvedeno povrće. Zabranom domaćeg sjemena i sadnica i ograničavanjem količina koje se mogu saditi za vlastite potrebe, potrošačima se onemogućuje pristup netretiranom povrću, dok će mali OPG-ovi biti osuđeni na propast, upozorava Hajduković.
Podsjeća da se na razini Europske unije svi zakoni o sjemenu odnose isključivo na tržište sjemenom, dok su mali poljoprivredni proizvođači koji proizvode sjeme za vlastite potrebe izuzeti iz zakona i svih ostalih ograničenja. Hrvatska nema organiziranog ekološkog sjemenarstva pa se postavlja pitanje hoće li uopće biti moguće organizirati ekološku doradu sjemena kakvu nalaže novi zakon. Zakonom ne bi trebalo ograničavati količine koje se sade za vlastite potrebe i prodaju viška tako proizvedene robe i dopustiti ekološko sjemenarstvo bez obvezne dorade sjemena.
Od Plenkovića i Vučković traži da dorade Zakon i to prije upućivanja u saborsku raspravu, "kako bi se izbjegle mnoge nelogičnosti i kako se ne bi dodatno komplicirao život poljoprivrednim proizvođačima, posebno mnogim malim OPG-ovima kojima je proizvodnja gotovo isključivo ekološka."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.