Hrvatski radio

Radio Osijek

09:38 / 10.12.2020.

Autor: Radio Osijek/TM

Hakeri zagorčavaju život - i nanose materijalnu štetu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

U redovitom dnevnom izvješću Policijska uprava osječko-baranjska danas je izvijestila o nekoliko kaznenih djela, među kojima su računalna prijevara i oštećenje računalnih podataka. Za počiniteljima se još traga.

U razdoblju od 29. rujna do 12. listopada, priopćila je policija, nepoznati je počinitelj uz pomoć računalnog programa pristupio računalu u vlasništvu 47-godišnjeg hrvatskog državljanina i otvorio korisnički račun na njegovo ime. Po otvaranju korisničkog računa, na internetskim stranicama na burzi kriptovaluta 47-godišnjak je uložio novčani iznos oko 14000 kuna na inozemne račune nakon čega više nije mogao povući ulog niti isplatiti novac s otvorenih računa. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.
Drugi se slučaj odnosi na razdoblje od 31. listopada do 2. studenog, kada je nepoznati počinitelj, koristeći se zlonamjernim računalnim programom, učinio nedostupnim računalne podatke tvrtke s područja Osječko-baranjske županije te je tražio uplatu novca na virtualni račun u bitcoin valuti kako bi podatke „otključao“. I u tom dijelu informacija završava uobičajenom rečenicom "Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.