Hrvatski radio

Radio Osijek

Halatafl, igra o vukovima i ovcama u našim životima

12.09.2022.

14:08

Autor: Radio Osijek

Konferencija za novinare u HNK Osijek

Konferencija za novinare u HNK Osijek

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u četvrtak, 15. rujna bit će praizvedena gostujuća duodrama Borisa Svrtana "Halatafl". Ta socijalna tragikomedija nadahnuta je drevnom vikinškom igrom, a suočit će nas s pričom o našoj svakodnevici. Autorski i redateljski projekt Borisa Svrtana i Darka Milasa još jednu će izvedbu imati u subotu, 17. rujna.

Halatafl je igra u nas znana i kao Vukovi i ovce u kojoj vuk ako propusti pojesti ovcu - gubi. Metafora je to za sukob dvojice likova Josipa - ratnika koji upada u ured Marka - poslovnog čovjeka i otme ga. Nakon nekoliko obrata otkriva se više sličnosti nego razlike među njima.

Duodrama žanrovski određena kao socijalna tragikomedija, autorski je i redateljski projekt Borisa Svrtana (autora teksta) i Darka Milasa.

"Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragi-komedije, kako sam je nazvao, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija sa debelo zrelim ratnim traumama, društvo u kojem smo se svi navikli na ukorijenjene anomalije i koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, te kao da nije sposobno ponuditi ništa osim bijega. Rezime dvaju života kroz jedan ljudski susret i razgovor ova dva čudna karaktera suočava gledatelja s njegovim ostvarenim i propuštenim prilikama poput neiskrivljenog ogledala, potiče ga da se zapita kako je odigrao svoj život s ponuđenim figurama I jesu li okolnosti te koje formiraju karaktere ili je to konstantna bitka s vlastitim mentalitetom, s prostorom i mjestom rođenja. Može li se kroz naša pojedinačna djelovanja popraviti ne samo slika društva, nego i njegov temelj? Mogu li ljudi koji su se svojim životima izborili za to društvo, tražiti da ono bude bolje? Kako izbjeći vrtnju u krugu razočaranja i što učiniti da bi to imalo nekog vidljivog traga u općoj rezignaciji?", zapisao je Boris Svrtan.

Pilot-izvedba u Osijeku će biti izvedena 15. rujna i istodobno će "poput miljokaza, suptilno, ali i značajno obilježiti 40 godina umjetničkog rada sjajnog, na sceni silnog glumca Darka Milasa - posve prikladno, isključivo kroz snagu glumačke igre, na brisanom scenskom prostoru lišenom bilo kakve scenske pompoznosti."


Poslušajte što su na konferenciji za novinare rekli Boris Svrtan i Darko Milas

Boris Svrtan i Darko Milas na konferenciji za novinare u HNK Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.