Hrvatski radio

Radio Osijek

HAZU - otvoren javnosti i okrenut budućnosti

11.04.2016.

20:03

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira 12. i 13. travnja pete Dane otvorenih vrata, manifestaciju koja je prošlih godina naišla na odličan odaziv posjetitelja. Nizom događanja predstavit će svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 155 godina postojanja.

Posjetitelji će tradicionalno imati priliku obići prostore u kojima djeluje Akademija – na devet zagrebačkih adresa te u tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru. HAZU će tim povodom prirediti brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i projekcije filmova.

Za javnost će u ta dva dana od 10 do 19 sati biti otvoren Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, F. Kuhača 29. U utorak u 12 sati bit će otvorena izložba akademika Andrije Mutnjakovića „Novi grad Osijek“. Studija Novi grad Osijek nastala je kao prilog istraživanju optimalne funkcionalne i oblikovne koncepcije proširenja Osijeka na području lijeve obale Drave. „Projekt se temelji na razrješenju dileme između ladanjskog života na selu i ležernog rada u gradu, formiranjem urbane strukture koja osigurava funkcionalnu kvalitetu gradskog života sa stanovanjem u vrtnom ambijentu seoskih naselja. Asocijacija je to na kvalitetu nekadašnjih gornjogradskih stambenih blokova s obimnim dvorištima, baštama i voćnjacima, izvorni pejzaž prošaran rukavcima Drave te suvremenu arhitekturu novog regionalizma“, stoji u najavi izložbe.
Prigodan program pripremljen je i u ostalim HAZU-ovim jedinicama na području Slavonije i Baranje. Najstariji od njih je Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, osnovan 1969. godine. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području biotehničkih i humanističkih znanosti, posebice u polju šumarstva te u polju filologije ponajviše granama kroatistike i povijesti književnosti, te organizacijom znanstvenih i stručnih skupova te izdavačkom djelatnošću. Ta prva i najstarija Akademijina jedinica u kontinentalnoj Hrvatskoj godinama je bila i jedina na prostoru istočne Hrvatske, sve do 1974., kada je u Osijeku osnovan Zavod za znanstveni i umjetnički rad. Djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom na području humanističkih i društvenih te prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima. Zavod potiče i organizira znanstvene skupove i savjetovanja uz objavljivanje znanstvenih i stručnoistraživačkih rezultata u redovitim i posebnim izdanjima. Od 1981. godine Zavod izdaje redovito znanstveni časopis Anali, a do sada je objavljeno 19 svezaka.
Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru osnovan je 2008 godine. Smješten je u obnovljenoj rodnoj kući Lavoslava Ružičke, prvog hrvatskog nobelovca. Djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja iz područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti , te umjetničkog stvaralaštva za potrebe gospodarske obnove i razvoja, te društvenog i kulturnog razvoja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.
Godinu dana kasnije, u listopadu 2009. osnovan je Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, a djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja na području humanističkih, društvenih i biotehničkih znanosti i to posebno na poljima povijesti, arheologije, vinogradarstva, vinarstva, ekološke proizvodnje hrane i turizma, u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima.
Prema riječima predsjednika HAZU-a, akademika Zvonka Kusića, Dani otvorenih vrata HAZU-a postali su tradicionalna manifestacija kojom Akademija "na poseban način pokazuje svome narodu da je ona njegova akademija, otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske", a posjećenost toj manifestaciji dokaz je da građani cijene HAZU, "njenu slavnu prošlost i važnu društvenu misiju koju obavlja u današnje vrijeme".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.