Hrvatski radio

Radio Osijek

HAZU-ova godišnja nagrada D. Kovačeviću

21.04.2016.

17:29

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena dobitnika nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu, a među njima je i Osječanin Dragan Kovačević, profesor s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Nagrada u području tehničkih znanosti dodijeljena mu je za djela nastala u razdoblju od 2011. do 2015. među kojima se posebno ističe njegova recentna knjiga "Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica" - jedinstveno djelo na nacionalnoj razini iz područja unapređenja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. Riječ je o sveučilišnom udžbeniku koji je dobrodošla literatura ne samo studentima, već i proizvođačima koji su "svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja i najnovijih tehnoloških dostignuća", kako je svojedobno istaknuo Kovačević, koji vjeruje da je knjiga "pridonijela razbijanju predrasuda i većoj primjeni tehnoloških dostignuća u proizvodnji kulena kao što su automatizirane komore za zrenje i autohtone bakterijske starter kulture, jer tradicija nam je dala prepoznatljiv hrvatski brand, Slavonski i Baranjski kulen, a znanje i tehnologija trebaju pomoći povećanju proizvodnih kapaciteta, standardizaciji kvalitete i konkurentnosti.
Nagrada za područje društvenih znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić za knjigu "Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove", koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada. Za područje prirodnih znanosti i matematike nagrađeni su prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka i dr. sc. Tvrtko Krobar. Marušić-Paloka nagrađen je za rad koji daje teorijsko opravdanje matematičkog modela toka kroz tanko područje, koji je objavljen u nizu od 11 članaka objavljenih u periodu od zadnjih 5 godina u prestižnim međunarodnim časopisima, među kojima "Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics", a Korbar za rad "Potential Cretaceous-Paleogene boundary tsunami deposit in the intra-Thetyan Adriatic Carbonate Platform section of Hvar (Dalmatia, Croatia)" Geological Society of America Bulletin, 127/11-12, 1666-1680. Dr. sc. Lovorka Grgurević nagrađena je za područje medicinskih znanosti za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u znanstvenom radu (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011) za otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji uzrokuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije. Time je nađena nova ciljna molekula za razvoj prvog lijeka protiv stvaranja fibroznog tkiva u kroničnim bolestima čovjeka. Dr. sc. Bojan Marotti dobio je nagradu za područje filoloških znanosti za djelo "Značenje nadslovaka u Vitezovićevu Lexiconu" (ArTresor, Zagreb, 2013.), a za područje književnosti nagrađen je prof. dr. sc. Antun Česko za knjigu "Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije" (Matica hrvatska - ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.). Za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dr. sc. Dragan Damjanović za izložbu "Herman Bollé graditelj hrvatske metropole", a za područje glazbene umjetnosti prof. dr. sc. Davorin Kempf za djelo "Simfonijski stavak za orgulje i orkestar", u izdanju Muzičkog informativnog centra, 2015.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.