Hrvatski radio

Radio Osijek

HDLSKL: Osijek domaćin Dana logoraša od 19. do 21.listopada

12.10.2018.

14:46

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Osječko-baranjska županijska podružnica ove je godine domaćin nacionalnog Dana logoraša od 19. do 21.listopada. Svake godine susret se, od osnutka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora 1995., održava u drugome hrvatskom gradu.

„U Osijeku na ovom nacionalnom skupu očekujemo 150 izaslanika iz cijele Hrvatske – iz jedanaest HDLSKL-ovih podružnica i šest ogranaka” - istaknuo je u ime organizatora predsjednik osječko-baranjske podružnice HDLSKL-a Damir Buljević, predstavljajući program na konferenciji za novinstvo u osječkom Centru za profesionalnu rehabilitaciju.

Odgovarajući na pitanja novinara u povodu sutrašnjeg vukovarskog prosvjeda, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak ponovio je kako je u Vukovaru na popisu zatočenih i nestalih nešto manje od tri stotine imena.

„Od mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja ponavljamo isti zahtjev, a danas hrvatske institucije kažu da je prošlo dvadeset godina. Obitelji nemaju mjesta gdje bi zapalile svijeću, imaju pravo znati i da su zločinci kažnjeni” - rekao je, među ostalim, Rehak.

„Kroz logore je u Domovinskom ratu prošlo oko trideset tisuća osoba, a najmlađa je bila djevojčica od nekoliko mjeseci. Niti jedan od njih, a bili smo zatočenici, nije prošao bez posljedica” - istaknuo je član HDLSKL i stručni suradnik Marijan Gubina, autor višestruko nagrađenog projekta „260 dana” koliko je kao desetogodišnjak proveo u srpskom logoru.

Naveo je kako se „žrtve danas stide priznati da su oboljele zbog posljedica rata”, najavljujući da će sudionici osječkog simpozija na temu zdravstva i socijalne skrbi o žrtvama rata biti liječnici - znanstvenici, specijalisti iz osječkog i KBC-a Zagreb. Sudionici Dana logoraša u Osijeku će 20. listopada održati svečanu Skupštinu HDLSKL-a, te razgledati grad.

Dani logoraša održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.