Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB bez većine u Osijeku

19.02.2013.

14:17

Autor: Tatjana Mautner/Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HDSSB više nema većinsku potporu u osječkome Gradskome vijeću. Oporba je, zajedno s HNS-om, nastavila sjednicu bez HDSSB-a. Smjenili su Josipa Vrbošića, a za predsjednika Vijeća izabrali Miroslava Šimića. Očekuje se pravorijek nadležnog ministarstva.

Kako se i očekivalo početak sjednice osječkoga Gradskog, prve nakon što su se u javnosti pojavile optužbe za nepotizam predsjednika toga tijela Josipa Vrbošića koji je prešao u HDSSB, bio je buran: 13 od 25 vijećnika zatražilo Vrbošićevu hitnu smjenu, a zahtjev je kod utvrđivanja dnevnoga reda iznio HZD-ov vijećnik Ivica Vuletić. Istaknuo je da predsjednik Gradskoga vijeća nije opovrgnuo medijske napise da su bez natječaja u gradskom poduzeću Vodovodu zaposleni članovi njegove obitelji, te je time naštetio ugledu gradskoga vijeća i prekoračio ovlasti i nema više moralno pravo obnašati dužnost njegova predsjednika.

Stručne su službe objasnile da prema Poslovniku nema utemeljenja za uvrštavanje te točke dnevnog reda po hitnom postupku. Oporba nije odustala od tumačenja da se o hitnosti odlučuje na sjednici, Vrbošić je to odbio, na što vijećnici nisu prihvatili dnevni red. Predsjednik je zbog toga sjednicu prekinuo i odgodio, a HDSSB napustio vijećnicu. No, oporbeni vijećnici kojima se priklonio i HNS, sjednicu su nastavili, predsjedanje je preuzeo potpredsjednik Vijeća, SDP-ovac Goran Mikan, smijenili su Vrbošića i izabrali novog predsjednika gradskoga vijeća nezavisnog vijećnika Miroslava Šimića.

Nezavisni vijećnik Anto Đapić ocijenio je kako je u Osijeku HDSSB-u dosad bilo sve dopušteno, uključujući kršenje zakona i nepotizam, a najveća "dobit ove priče" promjena je političke klime i stvaranje ozračja u kojemu više nije baš sve dopustivo i u kojemu nema nedodirljivih.

Vijećnik HNS-a Zoran Ranđelović rekao je da je ta stranka pristupila koaliciji s HDSSB-om kako bi se stabilizirala vlast u gradu i kako Osijek više ne bi bio "grad slučaj", ali je, uz Vrbošićev nepotizam, posljednji razlog za pridruživanje njegovu razrješenju bila činjenica da nije dopustio izmjene i dopune dnevnog reda na inicijativu većine vijećnika.

- Mi smo danas htjeli pokazati da smo ujedinjeni protiv nepotizma kakav provodi HDSSB u gradu. Svojom većinom smijenili smo Vrbošića i postavili novog predsjednika. Vrbošić, da je prav i pošten, kako za sebe uvijek govori, trebao je danas dati svoju ostavku ili bar pustiti točku dnevnog reda koju smo predlagali, no vidjeli smo njegov politički kukavičluk. Mi smo poruku poslali i nije nas briga kako će se ova situaciji kasnije pravno odviti - rekla je SDP-ova vijećnica Biljana Borzan. 

Na novinarski upit ima li Osijek sada dva predsjednika Gradskog vijeća koji će sazvati dvije sjednice toga tijela, novoizabrani predsjednik Miroslav Šimić odgovara kako je današnja odluka donesena u skladu s Poslovnikom i kako po toj odluci Vrbošić više nije predsjednik Vijeća. O eventualnim žalbama odlučivat će Ured državne uprave, rekao je. Poručio je kako su vijećnici danas pokazali kako neće trpjeti političku korupciju i da u gradu nema krize vlasti te pozvao gradonačelnika Krešimira Bubala (HDSSB) na suradnju u donošenju odluka do lokalnih izbora.
Nakon izlaska iz vijećnice Vrbošić nije želio davati izjave, nego je samo kratko poručio da će se pridržavati Statuta grada i poslovnika Gradskog vijeća.

- Ovo je karnevalsko Gradsko vijeće - kratko je prokomentirao gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je za sutra najavio konferenciju za novinare.

Znakovito je da je nakon što je HDSSB napustio vijećnicu na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka prekinut i izravan prijenos sjednice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.