Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB i HDZ: optužbe ususret izborima

18.05.2015.

14:07

Autor: HINA/ Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na izvanrednim konferencijama za novinstvo u Osijeku HDSSB i HDZ međusobno su se optužili i za savezništvo s SDP-om. Ususret predstojećim parlamentarnim izborima najavljuju vruće političko ljeto i jesen, nabrajajući "stare grijehe".

Član Predsjedništva HDZ-a i bivši predsjednik nedavno raspuštenog osječkog Gradskog odbora stranke Damir Kramarić ocijenio je da je HDSSB svjestan kako će na parlamentarnim izborima doživjeti politički debakl te da stoga priprema koaliciju s SDP-om u 4. izbornoj jedinici, no da će taj plan na izborima doživjeti fijasko.

Kao potvrdu teze na izvanrednoj konferenciji za novinare Kramarić je naveo nedavni intervju predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina u jednom dnevnom listu, u kojem je kako je rekao iznio niz neutemeljenih ocjena na račun HDZ-a, a kojeg smatra početkom prljave kampanje protiv te stranke, s ciljem prikrivanja stvaranja koalicije HDSSB-a i SDP-a.
"Očekujemo od Vulina da javno kaže koliko se puta sastao s čelnicima SDP-a i što je konkretno dogovoreno o budućoj suradnji koja postoji od pokušaja mijenjanja Ustava, kad se pokušalo spriječiti izručenje udbaša Njemačkoj, a to ne čudi, s obzirom na odlične, pa i prijateljske odnose, između Josipa Perkovića i pojedinaca iz vrha HDSSB-a", ustvrdio je Kramarić.Prozvao je čelništvo HDSSB-a da je na predsjedničkim izborima u nakani stvaranja što veće štete HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, kao kandidata istaknulo Milana Kujundžića, iako su bili svesni da nemaju šanse, a da im je pravi kandidat bio Ivo Josipović, za kojega su, kako tvrdi, žestoko lobirali u drugom izbornom krugu, ali su birači prepoznali da je to promašena politika.S obzirom da Vulinove kritike predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, Kramarić je podsjetio da je Karamarko još 1993. kao tadašnji načelnik PU Zagreb, prvi krenuo u obračun s pretvorbom i lošom privatizacijom, a tada su strukutre, "koje su duboko zavukle ruku u džep građana, a neki se danas nalaze u HDSSB-u", krenule u njegovo rušenje, kako bi se zaustavio obračun s kriminalom u pretvorbi.
Svi koji su išli u koalciju s HDSSB-om znaju da je HDSSB destabilizirajući faktor, parlamentarni izbori su važni kako bismo tu političku elitu, koja je mislila samo na sebe, poslali u ropotarnicu povijesti, poručio je Kramarić. 
A čelnici HDSSB-a neistinama i lažima ocijenili su tvrdnje člana predsjedništva HDZ-a Damira Kramarića o pripremanju koalicije HDSSB-a i SDP-a te ustvrdili kako je riječ o "reakciji naručenoj od policijskog dijela HDZ-a".
Zamjenik predsjednika stranke Karlo Šatvar kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je Kramarić na jutrošnjoj konferenciji iznio laži i nestine, kako bi se pokušalo naštetiti HDSSB-u, a da je upravo čvrsta koalicija HDZ-a i SDP-a temelj osječke gradske koalicije okupljene oko gradonačelnika Ivice Vrkića. 
Prozvao je Kramarića da se "svakodnevno sastaje" s čelnicom osječkog SDP-a Biljanom Borzan i dogovaraju se što će raditi. Upravo je ta koalicija dovela grad u stanje u kojem se sada nalazi i upravo je Kramarić od osječkog HDZ-a napravio servis SDP-a, a sada nas taj čovjek optužuje za suradnju sa SDP-om, ustvrdio je Šatvar. 
Saborski zastupnik Krešimir Bubalo rekao je kako smatra kako je Kramarićev istup posljedica "narudžbe policijskog dijela HDZ-a", ocijenivši kako je HDSSB "dosad vodio i vodit će svoju poltiiku, a to smeta i HDZ-u i SDP-u".
Ocijenio je kako je koalicija HDZ-a i SDP-a u Osijeku promašena, jer "grad sve više tone", a s obzirom na politička kadroviranja i uhljebljivanja te koalicije, pozvao je Državno odvjetništvo da provjeri što je Kramarić radio protekle dvije godine. Poručio je kako je HDSSB sve jači u Osijeku i Slavoniji te da bez HDSSB-a neće biti sastavljanja iduće hrvatske Vlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.