Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB ide samostalno na izbore

07.02.2015.

13:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HDSSB će na predstojeće parlamentarne izbore samostalno, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik stranke Dragan Vulin.

Na današnjim sastancima stranačkih tijela u Osijeku bio je i Branimir Glavaš, no na konferenciji za novinare bio je samo promatrač. 

Prvi čovjek HDSSB-a Dragan Vulin rekao je kako će "HDSSB na parlamentarnim izborima nastupiti samostalno, odnosno u koaliciji s narodom, kako su to i uvijek do sada činili". Dodao je kako se intenzivno priprema predizborni program koji će se temeljiti na izlasku Hrvatske iz gospodarske krize, a ujedno se za izbore pripremaju svi ogranci na području pet slavonskih županija. 

"Buduća hrvatska Vlada neće se moći formirati bez HDSSB-a", rekao je Vulin dodajući kako su zastupnici te stranke u pralametnu cijelo voo vrijeme bili među rijetkim zaštitnicima hrvatskih nacionalnih interesa. Na pitanje novinara o mogućoj suradnji nakon izbora Vulin je rekao kako će surađivati samo s onima kojima je u interesu boljitak Slavonije, Baranje i Srijema.  

Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Saboru Josip Salapić govorio je o najavljenim izmjenama izbornoga zakona, podsjetivši kako će SDP samostalno predložiti te izmjene, bez suradnje sa strankama s kojima upravlja državom. Do sada, kaže Salapić, nisu pristajali ni na čije prijedloge nego se drže svoga koji će uskoro u saborsku proceduru. HDSSB se oštro protivi SDP-ovom prijedlogu izmjena izbornoga zakona po kojem će se na pralamentarnim izborima glasovati slično kao na posljednjim izborima za Europski parlament. "Ne pristajemo na jedan preferencijalni glas i izborni prag od 10 posto jer to će napraviti veliku štetu regionalnim strankama", rekao je Salapić. HDSSB će predložiti da izborni prag u 11 izbornih jedinica bude 5 posto i da se utvrde tri preferencijalna glasa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.