Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB: Juncker se miješa u hrvatski političko-pravni sustav

02.03.2017.

12:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o tome kako je arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije i dalje na snazi, izazvala je danas reakciju u Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje.

Dopredsjednik stranke Karlo Šatvar istaknuo je kako predsjednica, premijer i predsjednik Sabora moraju oštro reagirati na Junckerovu izjavu. Podsjetio je kako je 4. studenoga 2009. godine u Stockholmu potpisan Sporazum o arbitraži i potpisali su ga tadašnja premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. 20. studenoga taj je sporazum bio potvrđen i zakonom u Hrvatskome saboru bez čega ne bi ni mogao stupiti na snagu. Isto je učinio i slovenski parlament. Međutim, tijekom 2015. godine, dodaje Šatvar, transkriptima je utvrđeno kako slovenska strana krši Sporazum o arbitraži čime je izgubila naše povjerenje, a to je dovoljan razlog za raskidanje sporazuma. 29. srpnja 2015. Hrvatski je sabor jednoglasno raskinuo Sporazum o arbitraži sa Slovenijom i tog je dana Hrvatska izašla iz arbitraže, na što je imala apsolutno pravo. "Izjava Jean-Claudea Junckera je miješanje u hrvatski pravno-politički sustav, jer, ako je Hrvatski sabor donio odluku o prekidanju arbitraže, tada je to kraj priče", rekao je Šatvar. Istaknuo je kako "želi da ova vijest ne prođe nezapaženo, nego se o njoj treba raspraviti i povući odgovarajuće poteze kako bi se zaštitio državni suverenitet i naši nacionalni interesi". 
Predsjednik HDSSB-ovog Odbora za pravna pitanja Mato Palić rekao je kako je Jean-Claude Juncker završio pravni fakultet, a njegova je izjava čisti oblik političkoga pritiska na Republiku Hrvatsku s vrlo moćne pozicije u Europskoj komisiji. "Žalosna je šutnja nakon takve izjave, kako povjerenika Europske komisije iz Hrvatske tako i našeg državnog vrha", rekao je Palić i dodao kako je takva izjava "pravno potpuno neutemeljena, ona je čisto politički intonirana i predstavlja direktan pritisak na Republiku Hrvatsku koja, iako je članica Europske unije, nije na EU prenijela cijeli suverenitet nego samo djelomični". Pitanje ostanka u arbitražnom sporazumu ili izlaska iz njega pravno 
je pitanje koje je uređeno tekstom sporazuma tako i Bečkom konvencijom, koja je međunarodni ugovor u kojem je i pronađeno uporište za izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. "Naš izlazak iz sporazuma je pravno potpuno i 100 % čist, ničim se ne kosi s europskom pravnom stečevinom ili pravom EU-a, a ako Juncker smatra da je nešto suprotno europskom pravu, neka se obrati institucijama EU-a koje mogu zauzeti određena stajališta i povući određene poteze", istaknuo je Mato Palić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.