Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB koalira s Hrvatskom konzervativnom strankom

10.08.2016.

12:30

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je u Osijeku potpisan koalicijski sporazum između Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i Hrvatske konzervativne stranke. Izborne liste bit će predane sutra, a čelnici stranaka Dragan Vulin i Ruža Tomašić održali su konferenciju za novinare na - farmi muznih krava!

Farma muznih krava u Bizovcu izabrana je zbog simbolike- čelnici dviju stranaka htjeli su ukazati na problem uništavanja hrvatskoga sela, a Dragan Vulin je izjavio kako "poljoprivreda u Slavoniji nije na koljenima nego i niže od toga- dotaknula je dno!". Dodao je kako su teško i pronašli ovakvu farmu jer ih je sve manje u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a građani hrvatskog istoka odlaze u sve većem broju. Za sadašnje stanje u poljoprivredi optužio je sve dosadašnje Vlade, pa i ovu posljednju koju je HDSSB podupirao sve do trenutka u kojem je "glatko odbijeno svih šest amandmana na državni proračun kojima je ta stranka tražila tek 186 milijuna kuna više za ulaganja u projekte u Slavoniji". Dragan Vulin je dodao kako će HDSSB i HKS koalirati u 4. i 5. izbornoj jedinici (samo se u te dvije jedinice pojavljuje na izborima) i da je to prvi put da se HDSSB odlučio za nastup u koaliciji. Dodao je kako se s Hrvatskom konzervativnom strankom ušlo u koaliciju zbog zajedničkih ciljeva interesa među kojima važno mjesto zauzima očuvanje nacionalnog identiteta koje je danas prilično ugroženo, a konzervativci razumiju i druge ciljeve HDSSB-a među kojima je u prvom planu podizanje životnog standarda u Slavoniji, otvaranje radnih mjesta i zaustavljanje iseljavanja. 

"Što će nam slavonske njive, ako nema Slavonaca?", upitala se na konferenciji Ruža Tomašić. Podsjetila je kako je rođena u Velikoj Kopanici te da je već jednom većina njene obitelji morala odseliti iz Hrvatske, a ta se situacija ponavlja. "Ključno pitanje je tko želi Slavoniju, tko ne želi Slavonce? Tko želi slavonsku zemlju, ali ne i Slavonce. Kada to budemo znali onda ćemo se lakše moći boriti za svoje, dok to ne znamo idemo se boriti, zasukati rukave i raditi", rekla je predsjednica HKS-a Ruža Tomašić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.