Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB neće podržati nijednog predsjedničkog kandidata

12.10.2019.

11:58

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Glavni odbor HDSSB-a odlučio je kako će stranka ostati dio vladajuće koalicije, neće podržati nijednog od aktualnih predsjedničkih kandidata i protivi se političkim ucjenama HNS-a zbog štrajka prosvjetara. Branimir Glavaš smatra da učitelji i nastavnici nemaju realne zahtjeve.

Konferencija za novinare održana je nakon jučerašnje sjednice Glavnog odbora stranke na kojoj je Branimir Glavaš podnio izvješće o radu u protekle tri godine mandata ove Vlade i njegova sudjelovanja u parlamentarnoj većini. Branimir Glavaš objavio je kako HDSSB i dalje ostaje dio parlamentarne većine do kraja mandata ove Vlade, no stranka neće poduprijeti nijednog od aktualnih pretkandidata na predsjedničkim izborima. Rekao je kako se raspravljalo o kandidaturama Kolinde Grabar-Kitarović, Miroslava Škore, Ante Đapića i Zorana Milanovića, no da nikoga od njih stranka neće poduprijeti. Pozvao je birače da iziđu na izbore i glasuju po svojoj savijesti, a nije htio odgovoriti na pitanje tko je od ponuđenih kandidata njegov osobni favorit. Rekao je tek kako su HDSSB-u važniji sljedeći izbori, oni lokalni, na kojima će pokazati kako HDSSB ima snagu i na kojima će se predstaviti s kandidatima za gradonačelnika Osijeka i osječko-baranjskog župana. 

Osvrnuo se i na aktualni štrajk u prosvjeti. Rekao je kako razumije položaj učitelja i nastavnika, njihove male plaće, kao i zahtjeve drugih sindikata da se povećaju plaće u policiji, javnoj upravi ili zdravstvu, no da bi se povećale plaće država bi se morala zadužiti za novih 2 dvije ili tri milijarde eura. "To zaduživanje ne bi značilo korak naprijed nego tri koraka nazad", rekao je Glavaš i dodao da bi takav potez poništio male, ali ipak vidljive pozitivne pomake koje je u razvoju Hrvatske učinila Vlada Andreja Plenkovića u posljednje tri godine. 

 

Glavaš HDSSB press konferencija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.