Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB nikomu nije jamčio da će poduprijeti ustavne promjene

21.12.2013.

16:58

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić u intervjuu za Hrvatski radio izjavio je kako ustavne promjene nisu bile dogovorene i njegova stranka nikomu nije jamčila da će dignuti ruke u Hrvatskom saboru za to, dodavši da HDSSB i dalje želi konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

S obzirom na brojne nejasnoće i dvojbe u formulaciji predloženih ustavnih promjena predložili smo da se javna rasprava prolongira i nakon 15. siječnja donese konačna odluka u Hrvatskom saboru, kazao je Šišljagić.
Podsjetio je kako je više puta rekao da u vezi s ustavnim promjenama nije ništa odlučeno u smislu da, kako se spekuliralo u javnosti, postoji neki dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem i Kukuriku koalicijom. Upitan kako komentira činjenicu da je član HDSSB-a Josip Salapić bio član radne skupine za promjenu Ustava i nije imao primjedbi, Šišljagić je odgovorio kako je Salapić sudjelovao u raspravama, ali je podsjetio da je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin na upit što to znači regija - odgovorio da je regija kao pojam unesena u Ustav i temelj je za regionalizaciju i decentralizaciju, ali rasprava o tome trajat će mjesecima i godinama. 
Također, naveo je Šišljagić, saborski se Odbor trebao sastati u srijedu kako bi pročistio ustavni tekst i da formulacije u predloženim promjenama budu nedvosmislene i jasne. Nažalost, to se nije dogodilo, a osluškujući ustavnopravne stručnjake, uočili smo da ima mnogih dvojbi i oko 'lex Perković', referendumskih pitanja te popriličnih dvojbi vezanih uz izmjenu i dopunu Ustava kojim se saborskim zastupnicima omogućuje da većinom donesu bilo koji zakon koji bi onda išao po proceduri i postupku ustavnih promjena. Sve je to bilo dovoljno da nakon razmatranja svih okolnosti i činjenica Predsjedništvo i Klub zastupnika HDSSB-a predlože Glavnom odboru da se prolongira javna rasprava i donese kvalitetan okvir ustavnih promjena uz uključivanje ustavnopravnih stručnjaka i cjelokupne javnosti, rekao je Šišljagić.
Predsjednik HDSSB-a istaknuo je kako i dalje žele konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava. No, naglasio je, prije svega sadašnja situacija i konačni nacrt ustavnih promjena trebaju do kraja razjasniti te otkloniti sve dvojbe. Onda ćemo vidjeti možemo li prihvatiti takav nacrt Ustava ili ne. To neće ovisiti ni o Kukuriku koaliciji ni o razmišljanjima HDZ-a, već isključivo o odluci HDSSB-a, naglasio je Šišljagić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.