Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB: ponovno zatvaranje Glavaša politička je farsa!

07.03.2015.

12:41

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ponovno zatvaranje Branimira Glavaša politička je farsa, narušava njegova ljudska prava i stvara osjećaj pravne nesigurnosti u državi , poruka je s konferencije HDSSB-a u Osijeku.

HDSSB čvrsto stoji uz svoga utemeljitelja, rekao je predsjednik stranke Dragan Vulin i najavio kako će Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak podnijeti ustavnu tužbu: „Činjenica je ta da Vrhovni sud navodi da je Branimir Glavaš u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i 29 dana što je po njima puno manje od maksimalnoga roka koje netko može provesti u istražnom zatvoru, a to je četiri godine .No, u to vrijeme ne uračunavaju sve ono vrijeme koje je Branimir Glavaš lišen slobode,a to je sve zajedno 5 godina, 2 mjeseca i 2 dana".  Vulin je upozorio i da bi Glavaš u zatvoru mogao provesti više vremena nego da je nastavio izdržavati kaznu jer bi 19. ovoga mjeseca odslužio dvije trećine kazne, a HDSSB- ov pravni stručnjak Mato Palić kaže da nema logike da se istražni zatvor uračunava u izdržavanje kazne, a da ne vrijedi i obrnuto:"Ako se pročita obrazloženje rješenja vidljivo je da u odgovoru na ključno pitanje uračunava li se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora uračunava u vrijeme provedeno u pritvoru , taj je sud zaključio da tome nije tako jer zatvor i pritvor nemaju istu svrhu. Ako je tako, onda bi različitia svrha trebala biti prepreka i da se pritovr určunava u zatvor ,a to nikada u Hrvatskoj nikada nije dovodio u pitanje." Na pitanje novinara štrajka li Branimir Glavaš glađu kao što je i najavio, predsjednik stranačkog Vijeća za nacionalnu, regionalnu i unutarstranačku politiku Vladimir Šišljagić nije znao odgovoriti :„Mi u ovom slučaju zaista nismo imali mogućnost nikakavog kontakta i ne znamo što se događa nakon što je gospodin Glavaš uhićen, proveden u Remetinec i zatvoren u Remetincu . Vjerojatno provodi štrajk glađu. Nažalost informacija nemam. Deset godina lijevi i desni različitim pokušavaju pristicimna umanjiti utjecaj HDSSB, ali im to nije uspjelo pa neće ni sada". zaključio je Šišljagić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.