Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB: prvih 10 godina

24.04.2015.

11:49

Autor: HINA/ Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je u Osijeku kako je stvaranje HDSSB-a bio odgovoran gospodarsko-politički projekt ljudi koji vole svoj zavičaj i Hrvatsku, te da nakon 10 godina djelovanja stranka više nije nepoznanica, već prepoznatljiv politički brend, spreman za sudjelovanje u izvršnoj vlasti nakon izbora.

Na obilježavanju 10. obljetnice pokretanja inicijative za osnivanje HDSSB-a u osječkom HNK, Glavaš je kazao kako je inicijativa nastala nakon razlaza "s despotskom politikom tadašnjeg premijera Ive Sanadera" i njegove "Hrvatske demonske zajednice", te višegodišnjeg zapostavljanja Slavonije i Baranje.
Ocijenio je kako osnivanje HDSSB-a, unatoč svim šikaniranjima i progonima, u koje ubraja i pet godina i tri mjeseca koliko je odslužio u zatvorima u Hrvatskoj i BiH, nije bilo uzaludno jer je HDSSB postao ozbiljna parlamentarna stranka sa sedam zastupnika.
Poručio je biračima da ne nasjedaju na poruke da je glas za HDSSB glas za HDZ ili neku drugu političku opciju, istaknuvši da HDSSB na izbore izlazi u koaliciji s narodom, te da je glas za HDSSB glas za budućnost i prosperitet Slavonije i Baranje.
Glavaš je podsjetio da je HDSSB svoje djelovanje počeo kao udruga građana, s ciljem rješavanja nagomilanih problema u Slavoniji i Baranji, rekavši kako i današnji skup svjedoči o tome kako nisu uspjeli politički obračuni kojima je cilj bio zatiranje te inicijative. "Nisu nas uspjeli zastrašiti ni oslabiti kao političku snagu, o čemu svjedoče svi izborni ciklusi u posljednjih desetak godina, od lokalnih do parlamentarnih", poručio je Glavaš.
Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je kako je stranka u proteklih 10 godina uspješno odgovorila brojnim izazovima i brutalnim pokušajima gašenja ove inicijative, te da je danas najjača reigonalna stranka i jedna od najjačih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj.
Izrazio je uvjerenje da nakon parlamentarnih izbora nitko bez HDSSB-a neće moći sastaviti novu vladu, naglasivši da su u HDSSB-u spremni preuzeti odgovornost za vođenje domovine. "Dosta nam je toga da o sudbini Slavonije i Baranje odlučuje netko drugi, jer nas je to i dovelo do toga da smo najnerazvijenija regija u Hrvatskoj. Ovim najavljujem početak predizborne kampanje HDSSB-a za parlamentarne izbore", poručio je Vulin
Obilježavanje je započelo okupljanjem članova stranke pred zgradom Županijske gospodarske komore, u kojoj je prije deset godina trebalo biti održano predstavljanje prednacrta Programske deklaracije HDSSB-a, ali su, unatoč tome što je skup bio odobren, vrata bila zaključana. Glavaš je za to prozvao tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i optužio ga da je zabranio održavanje skupa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.