Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB traži mandate bivših članova u Vijeću i Skupštni

08.07.2017.

13:11

Autor: Monika Kralj/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon ostavke stranačkog vodstva, Glavni odbor HDDSB-a sinoć je za v.d. predsjednika izabrao saborskog zastupnika Branimira Glavaša koji je s današnje konferencije za novinare pozvao bivše čelnike da stranci vrate mandate u osječkom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

U Vijeću i Skupštini HDSSB raskida koalicije s SDP-om i HDZ-om jer su, kaže Glavaš, i sklopljene bez znanja stranačkih tijela niti o njima postoje pisani tragovi no ističe i da će razgovarati i s lokalnim i nacionalnim HDZ-om s obzirom da su na nacionalnoj razini dio vladajuće većine. Bivše čelnike i članove Dragana Vulina, Karla Šatvara i Matu Palića poziva da vrate mandate stranci jer su izbori financirani stranačkim novcem. 

"Bivši čelnici i vijećnici HDSSB-a koji su potpisali koalicije dužni su stranci vratiti mandate u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini", istaknuo je Salapić.

O izboru Branimira Glavaša za v.d. predsjednika HDSSB-a Glavni odbor je odlučio donio nakon što je dosadašnji predsjednik stranke Dragan Vulin krajem lipnja podnio neopozivu ostavku na tu dužnost i članstvo u stranci, prozivajući Glavaša da stoji iza svih napada na stranačko vodstvo.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Salapić s konferencije za novinare poručio je kako Glavaš ima obvezu organizirati novi izvanredni izborni sabor HDSSB-a, koji će izabrati novo stranačko vodstvo. Rekao je i kako je to stranačko tijelo, s obzirom da nije imalo informacije o koalicijama koje je nakon lokalnih izbora Vulin sklapao u Osijeku i Osječko-baranjskoj, odlučilo raskinuti koaliciju u osječkom Gradskom vijeću.

Glavaš je izvijestio kako u arhivi stranke ne postoji nijedan dokument o potpisivanju koalicijskog sporazuma u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, ustvrdivši kako su koalicije rezultat odluka i stavova bivših čelnika Vulina i Karla Šatvara, a nije ni održana sjednica Predsjedništva koje bi odobrilo takve koalicije. "HDSSB inzistira da se budućnost suradnje s HDZ-om na županijskoj razini nužno veže s postojećom suradnjom na nacionalnoj razini. Ne može se dogoditi da HDSSB na nacionalnoj razini održava parlamentarnu većinu, a da će se HDZ na županijskoj razini ponašati na drugi način i davati legitimitet ljudima koji su ukrali mandate HDSSB-u", poručio je Glavaš.

Na pitanje hoće li se kandidirati na izbornom saboru stranke, Glavaš kaže da očekuje da to bude netko mlađi te se nada da će se iz poslovnog svijeta u politički vratiti Krešimir Bubalo.

Bivše čelnike i članove stranke koji su napustili HDSSB pozvao je da vrate mandate stranci, najavivši kako će koristiti sva pravna sredstva da bi se to ostvarilo. Najavio je i analizu svih stranačkih financijskih izvješća te će, utvrdi li da je potrošeno više nego što je navedeno, tražiti od nadležnih državnih institucija da provedu kontrolu trošenja sredstava. S obzirom na najave Vulina i Šatvara da će u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću nastaviti djelovati kao nezavisni vijećnici te dio većine u tim tijelima, novinari su Glavaša pitali hoće li od HDZ-a tražiti smjenu Vulina s mjesta predsjednika Županijske skupštine, na što je odgovorio kako je tome još rano govoriti. "Moramo prvo vidjeti što piše u sporazumu, pa ćemo tek onda moći dogovoriti detalje oko buduće suradnje. Za sada nećemo ništa mijenjati dok ne vidimo sadržaj sporazuma", rekao je Glavaš.
Istaknuo je kako će izvanredni stranački sabor izabrati novo vodstvo HDSSB-a jer gašenje stranke ne dolazi u obzir, već se u što kraćem vremenu treba konsolidirati i nastavi političko djelovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.