Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB-u ostao mandat - Glavaš se vraća u Sabor

21.04.2017.

11:34

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 3. svibnja Branimir Glavaš ponovno sjeda u zastupničke klupe. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je pozitivno odgovorilo na njegov zahtjev o ponovnom aktiviranju mandata, što znači da će Sabor napustiti njegov zamjenik Josip Salapić.

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja. MIP je o Glavaševu zahtjevu odlučio pozitivno, jednoglasno i bez rasprave.
Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ). 
Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke MIP-a da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.
Šišljagić i Burić upozorili su da je tom zamjenom, kao i 'zelenim svjetlom' koje joj je dao MIP prekršen Zakon o izborima zastupnika koji propisuje da zastupnika mijenja kandidat koji ima više preferencijalnih glasova (u ovom slučaju Šišljagić i Burić imali su ih više od Salapića), a tek ako takvog nema na listi, onda zamjenu određuje politička stranka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.