Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ Beli Manastir želi odgovor

28.09.2016.

12:47

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još je prije 2 godine Beli Manastir završio u medijima zbog gladne djece u školama. Što je poduzeo gradonačelnik? Zašto nije tražio sredstva iz Fondova EU- stoji u otvorenom pismu belomanastirskog HDZ-a.

Kako se kaže u otvorenom pismu gradonačelniku Ivanu Dobošu, kojeg je potpisao predsjednik GO HDZ-a Beli Manastir Marijan Peran, svi se sjećamo 2014. godine kada je taj grad prozvan u javnosti zbog djece koja nemaju za obrok u školi. "Upravo zato što su to školska djeca, očekivao se sustavan i kvaltetan pristup rješavnju tog problema, osobito zato što su u međuvremenu  otvorene mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU. Ministarstvo socijalne politike i mladih je u lipnju 2016. objavilo poziv za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom "Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva sa ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva"- kaže se u pismu i dodaje kako je najmanji iznos za tu svrhu bio 200.000 kuna. Iz Odluke o financiranju vidi se  da osnovna i srednja škola iz Belog Manastira nisu na popisu, iako je socijalna slika zabrinjavajuća. Peran u izjavi za Radio Osijek kaže: "Naravno da nismo ponosni na socijalnu sliku u Belom Manastiru i cijeloj Baranji, ali od problema ne trebamo okretati glavu, nego ih rješavati dok se ne razvije i ne osnaži  gospodarstvo, a građani  do tada zaslužuju pomoć. Bez proaktivne gradske uprave školarci će ponovno biti uskraćeni za pomoć na koju (i u odnosu na druge gradove i županije) imaju pravo." Povod je to za otvoreno pismo u kojem GO HDZ-a BM postavlja pitanje  je li se Grad Beli Manastir javio na natječaj za sredstva, a ako je projekt poslan, zašto novac nije dodijeljen belomanastorskim školama? Gradonačelnik Ivan Doboš odgovorio je kako je pismo krivo adresirano. "Oni zaboravljaju da grad ima ingerencije na predškolski odgoj, a Županija osječko- baranjska na osnovne i srednje škole, pa je to njezin problem. Grad može samo pomoći iz sredstava koje ima za socijalne programe, on može uskočiti, ali mora brinuti i o drugima. Zna se što je čija nadležnost"- izjavio je Doboš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.