Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ gradskoj upravi: "Nemojte opet propustiti šansu"

05.01.2021.

13:22

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: DV Snjeguljica Osijek

Foto: DV Snjeguljica Osijek

Foto: - / -

"Osječke vrtiće možemo unaprijediti europskim novcem i zato se nadam da će nadležni ovog puta reagirati na vrijeme", rekao je predsjednik HDZ-a Osijek Ivan Radić kritizirajući da Grad Osijek nije iskoristio svoju priliku za vrijeme prošlog poziva.

Upozorio je da 18. siječnja ove godine počinju nove prijave i sada gradska vlast opet ima priliku bespovratnim sredstvima poboljšati uvjete predškolskog odgoja osječke djece za koju pozivam i nadam se da će je iskoristiti.
"Brojni hrvatski gradovi i općine, gradski i privatni vrtići od 2018. proveli su ili završavaju provedbu EU projekata usmjerenih na unaprjeđenje rada vrtića koji se u potpunosti financiraju bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Među tih 66 projekata, vrijednih preko 318 milijuna kuna, nažalost nema Osijeka ni našeg gradskog vrtića, koji je, da se tada prijavio, mogao dobiti čak 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava", konstatira Radić u priopćenju koje je poslao medijima. "Jednostavno rečeno, to znači da je propuštena prilika da se u posljednje dvije godine za oko 3000 djece u jaslicama i vrtićima Dječjeg vrtića Osijek osigura više grupa produženog boravka, smjenskog rada, posebnih programa, više odgajatelja za djecu s poteškoćama kako bi se bolje integrirala u skupinu, zapošljavanje dodatnih pedagoga/ica, logopeda/ica, psihologa/ica, kuhara/ica, spremača/ica.. – cijeli niz dodatnih stručnjaka iz predškolskog odgoja u protekle dvije godine moglo je raditi u DV Osijek, uz potpuno financiranje bespovratnim sredstvima. To znači i da smo propustili priliku da se postojećim zaposlenicima gradskog vrtića omoguće brojne dodatne edukacije i usavršavanja, kupi nova didaktička oprema, oprema za sobe, kombiji za prijevoz toplih obroka, sve što bi ostalo i kad projekt završi, a prihvatljiv trošak bila je i prehrana za djecu", nabraja prvi čovjek osječkog HDZ-a i nastavlja "Drugim riječima, trenutna gradska vlast nije učinila da osječki mališani imaju bolje predškolsko obrazovanje, a njihovim roditeljima nisu omogućili da lakše usklade poslovne i privatne obveze i budu pod manjim stresom. Sve to moglo se ostvariti na račun EU i to s mogućnošću produživanja programa. Nažalost, ostali smo u okvirima vlastitih proračunskih sredstava koja su ograničena, dok su drugi za to vrijeme iskoristili priliku, a to se sada mora promijeniti."
Otvoren je novi poziv za koji se prijave podnose od 18. siječnja, a na raspolaganju je novih 300 milijuna. "Po projektu je moguće dobiti šest milijuna kuna po projektu, ali zbog velikog zanimanja treba se dobro i na vrijeme pripremiti da bi bili među onima koji će sredstva i osigurati", smatra Radić. "Prijava mora biti kvalitetno pripremljena, ali je važno i vrijeme njezinog podnošenja, jer se prijavljuje po principu 'najbržeg prsta'. Brojne općine i gradovi od ljeta imaju spremne projektne prijave i čekaju otvaranje poziva da se prijave u prvim sekundama i tako osiguraju nastavke postojećih projekata ili osiguraju nove. Nadam se da gradska vlast i svi nadležni već rade na pripremi potrebne dokumentacije, a ako nisu, da će već danas početi i osigurati stručan kadar koji će to stići pripremiti na vrijeme jer, moguće je", zaključio je Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.